Waarom wordt ons in de aangifte inkomstenbelasting gevraagd of we recht hebben op een alleenstaande ouderenkorting, terwijl mijn vrouw en ik gewoon samenwonen en de fiscus hiervan op de hoogte is?
In de aangifte inkomstenbelasting worden vaak vragen gesteld waarvan u zou denken dat de fiscus hier al van op de hoogte is. Bijvoorbeeld, hoeveel vrouwen van 90 jaar oud hebben na 2004 nog een kind gekregen. Ik vind dit ook een vreemde vraag. Echter, het is begrijpelijk dat u in de aangifte inkomstenbelasting de vraag over de alleenstaande ouderenkorting tegenkomt. Er is namelijk een uitzondering gemaakt voor stellen waarvan één persoon in een zorginstelling verblijft en de andere thuis.
Als u beiden een gehuwden-AOW ontvangt, maar één van u permanent in een zorginstelling verblijft, heeft u recht op de alleenstaande ouderenkorting (€478 in 2023 en €524 in 2024). Als u aangeeft dat dit bij u het geval is, ontvangt u vervolgens een brief van de Belastingdienst waarin u kunt aangeven hoe uw situatie is. Bij de aangifte in het nieuwe kalenderjaar zal waarschijnlijk al ingevuld zijn dat u beiden recht heeft op de alleenstaande ouderenkorting. Dit scheelt dan weer een vraag.
Nico van Scheijndel houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.