Harold Hamersma: 'Als we zondigen, dan zondigen we goed'

Harold Hamersma
Plus Magazine

Onlangs meldde het NOS Journaal dat, na een dipje in de verkoop van vleesvervangers, er weer een stijgende lijn te noteren valt. En dat is het soort nieuws dat we graag omarmen. Want na die ­recordoogst aan gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Parijs afgelopen zomer, willen we natuurlijk graag de eerste plek in het landenklassement voor vegetariërs consolideren. Toch?

Nergens op de wereld worden namelijk zoveel vleesvervangers gegeten als in Nederland. Nu moet u een en ander wel in een bepaalde ­context zien: het marktaandeel bedraagt maar 2,5 procent van de totale ‘vleesmarkt’.

Uiteindelijk kent ons land ook maar 5 procent vegetariërs, een groep die wellicht al een voorschot neemt op een artikel uit The ­Lancet. In dit Britse wetenschappelijke tijdschrift las ik dat als we in 2050 nog een leefbare aarde willen hebben, we vooral groenten, fruit, graan en noten moeten gaan eten. Nu zijn mevrouw Hamersma en ik in ieder geval al jaren braaf flexitariër en hebben we onze vleesconsumptie flink teruggeschroefd. Maar de keren dát we zondigen, zondigen we goed. 

De keren dát we als flexitariërs zondigen, zondigen we goed

Niet zozeer qua kwantiteit, maar ­zeker wat kwaliteit betreft. Zodoende sluit zij haar oren voor de aanbiedingen van de kiloknaller en komt zij ­alleen bij slagers met een onberispelijke reputatie. Mevrouw ­Hamersma gaat zelfs zover dat ze ook verschillende adressen heeft voor haar lams-, varkens- en rundvlees. Toegegeven, in de maand november ‘zondigen’ we in verhouding ­misschien wat meer. Dan nemen de stoofschotels, die zij veelal in grotere hoeveelheden maakt, bezit van ons huis. Vanwege het motto ‘de volgende dag is-ie nog lekkerder’. 

Bovendien is de vriezer geduldig en moet de ­winter nog beginnen. Mijn taak tijdens het sudderen is overzichtelijk. Ik hoef er slechts voor te zorgen dat de bijpassende wijnen binnen hand­bereik zijn. Om het u ook wat makkelijker te maken, heb ik er drie geselecteerd. Eentje die het goed doet bij het rund. Een die zich graag in de nabijheid van de lamsstoof ophoudt. En tot slot heb ik ook een wijn gekozen die de vegetariërs zal behagen. Want ook een stoverij van jackfruit wordt nóg lekkerder met bijpassend rood. 

Bij de runderstoof

Cabernet sauvignon voelt zich erg op zijn plek in Chili. Zwarte bessen, zonnige bramen, fijne pruimen en een kruimeltje ­chocola. Aanrader bij runderstoof. Favoritos 2022, Cabernet ­Sauvignon Reserva, Chili. ­Vanaf €6,29 (rood) bij Boon’s Markt, Coop, Dekamarkt, Hoogvliet, MCD en Plus. 

Bij de lamsstoof

Puur, eerlijk, zuiver. Wijn die smaakt alsof druiven en terroir zonder verder ingrijpen in de fles zijn beland. Oer-rioja, zoals u nog nooit geproefd heeft. En met lamsstoverij nóg lekkerder. Viña Ilusión 2022, Rioja, ­Spanje. €10,85 (rood; ­biologisch) bij Vinoblesse.

Bij de jackfruitstoof 

Nieuwe wereld pinot noir. Afkomstig van kleine perceeltjes, handgeplukt, klein jaartje gerijpt op eiken. Interessante en smakelijke uitkomst. Subtiel, kruidig, ­zurige kersen en lichte bessen. Voor bij een vegetarische ‘boeuf’ bourguignon met jackfruit. Lawson’s Dry Hills 2020, Pinot Noir, ­Marlborough, Nieuw-Zeeland. €13,29 (rood) bij Gall & Gall.

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Ditmaal zijn dat drie wijnen uit Rioja.

 

 

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.