Harold Hamersma: 'De nieuwe wereld in je glas'

Harold Hamersma
Plus Magazine

Laat ik, terwijl we ons langzaam mentaal aan het voorbereiden zijn op de herfstkoelte en de winterkou, de zon nog een beetje ruimte geven in ons wijnglas. En dat doe ik met dank aan drie wijnlanden uit het zuidelijk halfrond, het werelddeel van het warmere klimaat, de intensere zonneschijn en de langere groeiseizoenen.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Omstandigheden die ideaal zijn om wijnen te produceren die behaaglijker, soepeler en ­fruitiger zijn – ook omdat de wijnmakers er niet zuchten onder het juk van eeuwen­oude tradities, vaak de beschikking hebben over geavanceerdere ­productiemethoden en vrijer zijn in hun doen en laten.

Zodoende neem ik u mee op een uitstapje richting Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland; landen die wij van de wijnschrijverij categoriseren als ‘de nieuwe wereld-wijnlanden’.

Ten opzichte van het oudste wijnland ter ­wereld bevindt voornoemd trio zich welbeschouwd nog in een staat van babyslofjes: in Georgië wordt sinds 6000 jaar voor Christus al wijn gemaakt.

In Georgië wordt sinds 6000 jaar voor Christus al wijn gemaakt

Nieuw-Zeeland ontdekte pas laat in de 19de eeuw het bestaan van de wijndruif. Vervolgens duurde het nog tot 1973 voordat die inspanning ook elders serieus werd genomen. In dat jaar pas klonk er mondiaal applaus voor wat de wijnmakers in Marlborough, het noordelijke gedeelte van het Zuider­eiland, voor extra dimensies aan loiredruif sauvignon blanc ­wisten te geven. En die heeft in de daaropvolgende halve eeuw een enorme vlucht genomen. Ter illustratie: de helft van de Nieuw-Zeelandse wijnoogst is sauvignon blanc.

In Zuid-Afrika is sprake van rood, wit en rosé sinds de Nederlandse driekleur er wappert. Onze eigen Jan van Riebeeck, VOC scheepschirurgijn, liet er in 1655 de eerste ranken aanplanten. Een latere kruising tussen twee druiven, cinsault en pinot noir, resulteerde in 1925 tot pinotage die tekent voor ‘het nationale rood’.

En met dank aan Spaanse missionarissen, die niet zonder wijnstokken in hun handbagage reisden ten behoeve van de onontbeerlijke miswijn, werd gedurende de 16de eeuw Chili op de wijnkaart gezet. Heel karakteristiek is hun carmenère, een ‘hulpdruif’ uit het koele Bordeaux, die in dit nieuwe wereldwijnland inmiddels een hoofdrol speelt. Warmte, zonneschijn en een langer groeiseizoen, dat beloont-ie…

Zuid-Afrika

Pinotage. Kruising tussen druif cinsault en pinot noir. Zuid-Afrika’s eigen druif. Nergens anders laat-ie zich zo van zijn beste kant zien. Biedt rijpe kersen, dikke pruimen, gul sap en een zweempje rokerigheid. Krijg je trek van. 
Nieuwe Trek 2022, Pinotage, West-Kaap, Zuid-Afrika (rood). €9,95 bij Les Généreux.

Chili

Carmenère werd in Chili lang aangezien voor merlot. Totdat werd ontdekt dat-ie toch helemaal ‘zichzelf’ is. Met volstrekt eigen eigenschappen als rijp donker fruit, gitzwarte espresso en duisterbittere cacao. 
Casas del Toqui 2022, Carmenère ‘Reser­va’, Cachapoal Valley, Chili (rood). €9,39 bij Wijnbeurs.

Nieuw-Zeeland

Gelukkig niet zo’n hysterische, overactieve en nerveuze sauvignon blanc. Rijpe appel, kalme kruisbessen en geduldige grapefruit. Spring, de lente, manifesteert zich ook in de herfst van 2024 met sappige uitlopers. 
Spring Creek Estate 2022, ­Sauvignon Blanc, ­Marlborough, Nieuw-Zeeland (wit). €9,99 bij Mitra.

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Ditmaal zijn dat drie wijnen uit Rioja.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.