Moet ik mijn legaat beneficiair aanvaarden?

Bier drinken
Getty Images

Ik heb gehoord dat ik een legaat heb gekregen van een oom van mij. Nu weet ik dat hij er nogal op los leefde. Ik wil natuurlijk geen enkel risico lopen. Kan ik dit legaat nu beter beneficiair aanvaarden?

Ik begrijp van u dat u een legaat van een som geld heeft ontvangen van uw oom. Dit legaat moet opgenomen zijn in het testament van uw oom (anders is het niet geldig) en u bent in dat geval legataris.

Een legataris is geen erfgenaam en wordt dit ook niet. Omdat alleen een erfgenaam verantwoordelijk kan worden voor schulden in een nalatenschap, loopt u – anders dan een erfgenaam - dan ook geen risico om in privé aansprakelijk te worden gesteld als de nalatenschap negatief is. Daarom kan alleen een erfgenaam de nalatenschap eventueel beneficiair aanvaarden. U kunt als legataris een legaat overigens wel verwerpen. Bij een legaat van een som geld is daar op zich geen enkele reden voor. Een legataris is feitelijk een schuldeiser van de nalatenschap. Bij de afwikkeling van de nalatenschap worden eerst de legaten aan de legataris (en de vorderingen van eventuele andere schuldeisers) uitbetaald. Vervolgens erven de erfgenamen het restant van de erfenis. Als de nalatenschap onvoldoende is om het legaat uit te keren, dan krijgt de legataris niets of slechts een deel van het legaat. Andere schulden gaan namelijk altijd voor op het legaat.

N.B. Een reden om een legaat te weigeren zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er in de toekomt hoge kosten verwacht worden, die mogelijk volgen uit het bezit ervan en die de legataris niet kan en/of wil betalen; denk bijvoorbeeld aan een slecht onderhouden caravan die én opgeknapt moet worden en waar hoge stallingskosten of een hoge huur op een kampeerterrein aan zijn verbonden. Ook kunnen er vervelende/ongewenste voorwaarden aan het legaat verbonden zijn in het testament.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

 

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur