Schenken met uitsluiting

Getty Images

We hebben ons kind vorig jaar een groot bedrag geschonken voor de aankoop van de woning waar ze samen met haar man is gaan wonen. Helaas gaan ze scheiden. Moet zij nu die schenking delen? Wij denken van niet want we hebben een testament waarin de schoonfamilie is uitgesloten van erven en de schenking is toch een voorschot op de erfenis?

Ik moet u helaas teleurstellen. Uw gedachten zijn interessant, maar helaas niet waar. Een schenking doe je bij leven en als deze schenking zonder verdere voorwaarden is gedaan, dan valt hij gewoon in de gemeenschap als uw kind in gemeenschap van goederen is gehuwd. Is het huwelijk van uw dochter met huwelijksvoorwaarden gesloten dan zal de schenking haar wel persoonlijk toekomen.

Huwelijken voor 1 januari 2018 werden standaard in gemeenschap van goederen gesloten. Huwelijken na 1 januari 2018 juist in een vorm van huwelijksvoorwaarden. Bij vanaf 1 januari 2018 gesloten huwelijken blijven onder andere schenkingen en erfenissen die tijdens het huwelijk worden ontvangen privé bezit.

U hebt uw dochter geschonken zonder verdere voorwaarden en dat had ondanks dat ze in gemeenschap van goederen is getrouwd best gekund. U maakt dan een onderhandse akte (of bij grotere bedragen een notariële) waarin u vaststelt wie wat aan wie schenkt en onder welke voorwaarden. Een van die voorwaarden kan een uitsluitingsclausule zijn zoals u die in uw testament aantreft. U hebt dat helaas niet gedaan. Dit betekent dat zij de door u gedane schenking met haar aanstaande ex-echtgenoot moet delen.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.