Mijn man slikt bloedverdunners, pillen voor zijn bloeddruk, voor zijn cholesterol, voor zijn reuma en voor zijn diabetes. Nu heeft hij ook iets voor depressie gekregen. Het gaat nu beter met z’n stemming, maar ik vraag me af: gaat door jarenlang gebruik van allerlei medicijnen zijn lever niet kapot?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
Nee. Geneesmiddelen worden in de lever afgebroken of zodanig chemisch veranderd dat ze door de nieren worden uitgescheiden in de urine. Dat gebeurt met allemaal verschillende enzymen, waardoor de lever geen tekort aan verwerkingscapaciteit krijgt bij verschillende medicijnen. De lever past zich meestal juist aan: hij gaat wat meer van de benodigde enzymen maken. Alleen bij chronisch misbruik van alcohol wordt de capaciteit van de lever doorlopend overschreden.
Leverbeschadiging door geneesmiddelen komt weleens voor, maar dan komt het doordat een patiënt niet tegen een specifiek geneesmiddel kan. De oorzaak hiervan kan dan allergisch zijn (het middel roept een reactie van het immuunsysteem op) of liggen in de stofwisseling (de lever zet het medicijn bijvoorbeeld om in een giftige stof). Krijg je een geneesmiddel waar je lever niet tegen blijkt te kunnen, dan geeft dat al snel klachten van leverschade zoals geelzucht, jeuk, donkere urine, misselijkheid, verlies van eetlust, een vervelend gevoel in de bovenbuik rechts. Overigens is veruit het gevaarlijkste geneesmiddel voor de lever nog altijd paracetamol. Het is veilig bij gebruik volgens voorschrift, tot 8 tabletten per dag, maar vanaf twintig tabletten in één keer kan het ernstige schade geven.
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!