Waar kun je fruit het beste bewaren met warm weer?

fruit op de markt
Getty Images

In de zomermaanden zijn veel fruitsoorten verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Heerlijk, maar hoe zorg je - ook bij warm weer - dat het zo lang mogelijk vers blijft? Voedingsdeskundige Pascalle Stijger van het Voedingscentrum geeft antwoord.

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

In de zomermaanden zijn veel fruitsoorten verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Denk aan aardbeien, blauwe bessen, pruimen en kersen. Ook meloenen, nectarines en perziken liggen weer volop in de winkels. Heerlijk al dat fruit, maar hoe zorg je - ook bij warm weer - dat het zo lang mogelijk vers blijft?  Het op de juiste plek bewaren helpt om te voorkomen dat je overrijp fruit moet weggooien. 

Koel bewaren

Veel fruit blijft het langst goed in de koelkast. Denk aan appels en peren, nectarines en perziken, druiven, kiwi's en aardbeien, bessen, frambozen en kersen.⁠ De kwaliteit gaat bij de koele temperatuur langzamer achteruit. Als het fruit nog niet goed rijp is, komt het wel beter op smaak buiten de koelkast.

Van oorsprong tropische vruchten bewaar je beter buiten de koelkast, ook met warm weer. Dat geldt bijvoorbeeld voor ananas, bananen, mango en meloen. In de koelkast krijgen deze vruchten waterige plekken in de schil en gaan ze snel rotten. Gesneden ananas, mango of meloen bewaar je wel in de koelkast.⁠

Tenslotte heb je citrusfruit zoals sinaasappels, citroen en limoen. Deze bewaar je normaal het beste buiten de koelkast, maar bij warm houd je ze langer vers in de koelkast.⁠
 

⁠Wat te doen met (over)rijp fruit?

Heb je nu veel fruit in huis dat snel op moet? Dan zijn er allerlei mogelijkheden. Denk aan zelfgemaakte fruitijsjes. Fruit even pureren, eventueel mengen wat magere yoghurt en in de vriezer. Maak een lekkere fruitsalade of vul een volkoren pannenkoek met stukjes fruit.

Veel fruit kun je ook invriezen, in z’n geheel of in stukjes. Hiervoor kun je een ijsblokjesvorm, een plastic bakje of speciale diepvrieszakjes gebruiken. Op een later moment kun je het gebruiken voor in je yoghurt of om er een smoothie mee te maken.

Zit er nu echt schimmel op je fruit? Dan kun je het beter weggooien, ook als maar één schimmelplekje zichtbaar is. Schimmel kan zich namelijk gemakkelijk verspreiden in fruit en is niet altijd zichtbaar. Beurse plekken in fruit door vallen of stoten kun je wel wegsnijden. De rest van het fruit is dan nog prima eetbaar.

Fruitvliegjes voorkomen

Er is nog een reden om te voorkomen dat fruit te rijp wordt en gaat rotten: het trekt fruitvliegjes aan. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen fruitvliegjes namelijk hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van fruit naar ander eten. De kans dat je er ziek van wordt is klein, maar die vliegjes zijn natuurlijk wel irritant. Zorg dus dat er geen overrijp fruit, fruitresten of lege glazen met restjes drinken voor ze te vinden zijn.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.