Snel een betere diagnose dankzij nieuwe test
De medische wetenschap gaat snel vooruit. We vroegen Janneke Wittekoek, cardioloog, gespecialiseerd in het vrouwenhart en eigenaar van de HeartLife Klinieken, welke doorbraak brengt verbetering bij de behandeling van hart- en vaatziekten.
Je kunt serieuze hartklachten hebben zonder dat de standaardtesten in het ziekenhuis iets bijzonders laten zien. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de kransslagader niet is dichtgeslibd, maar de kleinere omliggende vaten van het hart wel. Het hart krijgt te weinig zuurstof, maar de onderzoeken laten niks zien. Als dit niet wordt ontdekt, kan schade in het hart ontstaan. Dit wordt het microvasculair syndroom genoemd. Het goede nieuws van Wittekoek is dat met een nieuwe diagnostische provocatietest dit soort afwijkingen wél in kaart worden gebracht. Met name goed nieuws voor vrouwen, want zij hebben vaker dit soort afwijkingen. "De aandoening waarbij de vaten af en toe verkrampen, is heel moeilijk in beeld te brengen", zegt Wittekoek. "Er is namelijk niet altijd een verkramping aanwezig als je het hart in beeld brengt."
Hartkatheterisatie
Dat gebeurt wel bij de nieuwe test. Die begint met een hartkatheterisatie om de situatie rond het hart te bekijken. "Als er geen vernauwingen in beeld zijn, zei men vroeger: ‘Er is niks aan de hand.’ Als we nu niets zien, wekken we de kramp op met een middel dat we inspuiten. We spuiten steeds iets meer in tot er een spasme (verkramping) ontstaat. Dat zien wij op de monitor. Als de patiënt precies de klachten beschrijft die hij eerder heeft gehad, is de diagnose gesteld."
Daarna zoekt de cardioloog uit op welkemedicijnen je het best reageert. Vervolgens krijg je die medicijnen toegediend en wordt opnieuw de provocatietest gedaan. Als het hart niet verkrampt, is het de juiste medicatie. In het verleden werd bij vrouwen de overgang vaak als oorzaak genoemd van vaatkramp. Wittekoek: "Dat is niet helemaal terecht. Stress speelt ook een rol. Mannen kunnen ook deze vaatkramp krijgen. Risicofactoren zijn een migraineverleden, een vroege overgang, auto-immuunziekten, hoog cholesterol, diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en wanneer je hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap had en later weer hoge bloeddruk kreeg."
Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2020. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine