Ik ben een fan van uw ideeën over voedingsmiddelen, maar ook van die van Chris Verburg en William Davis. Wie moet ik volgen? U die zegt dat ik een paar sneetjes zuurdesembrood met roomboter per dag mag eten, hartchirurg William Davis die brood, pasta, rijst en aardappelen helemaal verbiedt, of wetenschapper Chris Verburg die tegen brood, pasta, rijst, aardappelen is, maar wel voor havermoutpap met rozijnen is.
Mag ik wel Brinta-pap eten? En bulgur of couscous? Waarom zijn sommigen van jullie stroming tegen rood vlees en melk? Is yoghurt beter dan melk? Het probleem is dat als ik helemaal geen brood eet, ik moe en slaperig word en er op de wc niks meer uitkomt.
Ik kijk met interesse uit naar uw antwoord.
Sonia
Leonard Hofstra, cardioloog:
Dag Sonia,
Heel fijn dat je fan bent!
In voeding geldt over het algemeen dat er 'meerdere goede wegen naar Rome zijn'.
Daarnaast is het zo dat de specifieke adviezen afhangen van de fase waarin je zit, of het doel wat je wilt bereiken (bijvoorbeeld stabiele fase, dan wel een fase waarin je flink wilt afvallen).
Binnen SLIM is het advies om zoveel mogelijk bij granen/brood/pasta weg te blijven. Maar dit betekent natuurlijk niet dat dit je dit zo nu en dan toch niet kunt nemen.
De makkelijkste manier om de juist modus of weg te vinden is alleen maar te eten wat puur, onbewerkt en vers is. Dan kun je het eigenlijk niet fout doen.
Hopelijk helpt dit jou verder!
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.