'Prikspijt' is het Woord van het Jaar 2021!

Getty Images

Heb je je laten inenten tegen corona maar ben je nu aan het ‘detoxen’ omdat je bang bent dat het vaccin schadelijk voor je is? Dan word je gekweld door ‘prikspijt’. Dat woord is op 21 december met een overweldigende meerderheid aan stemmen gekozen tot Woord van het Jaar van 2021. Op nummer 2 staat ‘woonprotest’ en op nummer 3 staat ‘wappiegeluid’.

Bijna alle inzendingen van de wedstrijd die woordenboekmaker Van Dale elk jaar organiseert, zijn door corona geïnspireerd. Dat zal niemand verbazen. Op sociale media is wel verwarring ontstaan over de officiële definitie van ‘prikspijt’. “Je zou ook kunnen stellen dat dit woord slaat op mensen die zich niet hebben laten vaccineren, en daar spijt van hebben zodra ze ziek op de intensive care liggen”, vinden sommige gebruikers. Andere genomineerde corona-woorden waren ‘boosterprik’, ‘deltavariant’, ‘doorbraakinfectie’ en ‘QR-samenleving’.

Wil je er meer over lezen? En weten welke woorden in andere landen hebben gewonnen? Kijk dan hier >>

In Vlaanderen heeft een woord gewonnen dat sommige leden van de redactie van PlusOnline veel leuker vinden dan het saaie ‘prikspijt’, namelijk ‘knaldrang’. Dat is de onbedwingbare behoefte om uit je bol te gaan zodra de horeca weer open mag. En we pinken ook een traantje weg omdat onze absolute favoriet niet heeft gewonnen. Dat is ‘intimiteitsvacuüm’, een woord waarmee de inmiddels omstreden zanger Marco Borsato zijn jarenlange overspel met allerlei dames probeerde goed te praten (“ik loste een intimiteitsvacuüm op”).

In 2020 won het woord ‘anderhalvemetersamenleving’. Het jaar ervoor won ‘boomer’ (een babyboomer) en in 2018 ‘blokkeerfries’. De allereerste winnaar ooit, in 2003, was het woord ‘gamen’, dat inmiddels een volkomen gangbare uitdrukking is geworden. Dat geldt ook voor ‘ontvrienden’ (2009), ‘selfie’ (2013) en ‘sjoemelsoftware’ (2015).

Er zijn ook winnende woorden waar inmiddels een dikke lag stof op ligt omdat niemand ze meer gebruikt. Bijvoorbeeld ‘genverbrander’ (2005), ‘bokitoproof’ (2007) en ‘project X-feest’ (2012).

Auteur