Goed voor lijf en leden
In verschillende Duitse kuuroorden staat hij in het wellness- en verwenprogramma: een hooibad. Is dat alleen lekker ontspannend of doet het ook iets voor je gezondheid?
Hooibaden kennen een rijke traditie in de Alpen. Oorspronkelijk komt het fenomeen uit Zuid-Tirol, waar het bekend staat als 'Alpenbaderl', oftewel: Alpenbad. De bergboeren merkten al meer dan een eeuw geleden dat ze na tijdens hun nachten in de hooistal niet alleen uitzonderlijk goed sliepen, maar ook dat hun vermoeide spieren baat hadden bij slapen in het hooi. Er zijn zelfs wetenschappelijke onderzoeken uit 1888 waarin de helende werking van hooi beschreven wordt. Ook Sebastian Kneipp was lovend over de gezondheidseffecten van de aromatische olien uit hooi. En het bleef niet bij de boeren alleen, want rond 1890 kwamen ook rijkere mensen uit de stad naar de Alpen om te genieten van de weldadige effecten van het hooi. De traditie van het hooibaden was geboren. [ITEMADVERTORIAL]
Strikte hygienische voorwaarden
Het ging er in die tijd wel anders aan toe dan nu. Het hooi werd verwarmd en in een gat in de grond gegooid. De kuurgast stond in het gat tot z'n hele lichaam met hooi bedenkt was en begon hij of zij te zweten. Fun fact: het hooi werd in die tijd meerdere keren gebruikt. Gelukkig gaat het er tegenwoordig een stuk beter aan toe. Vanaf 1991 begonnen de Duitse kuuroorden hooibaden aan te bieden en daar wordt het uiteraard onder strikte hygienische voorwaarden gedaan.
Hoe werkt zo'n hooibad?
Voor een hooibad in een kuuroord, verwarmt men 4 à 5 kilo hooi in warm water. De hooibader ligt naakt op een bed of een luchtkussen gevuld met water en wordt tot aan z'n nek volledig met hooi van 40-42°C. Dat warme hooi gaat broeien, waardoor er etherische oliën, mineralen en looistoffen vrijkomen die de doorbloeding stimuleren en de huid verzorgen. Veel kuuroorden dekken het hooi toe met folie, om de werking van de etherische olien die vrijkomen uit het verwarmde hooi optimaal te benutten, niet alleen voor de huid maar ook voor de luchtwegen. De gast blijft zo'n 20 minuten liggen, waarna er voldoende water moet worden gedronken om de afvalstoffen af te voeren.
Wat voor effect heeft een hooibad?
- Stimuleert de stofwisseling
- Werkt stressverlagend en slaapbevorderend
- Kalmerende werking op de huid
- Verlicht spier- en gewrichtsklachten
- Verlicht reumatische klachten en artrose
- Goed voor het immuunsysteem
- Heeft een reinigend effect
Wat voor hooi wordt er gebruikt?
Het hooi dat in de Duitse kuuroorden wordt gebruikt, is gemaakt van verschillende grassen, planten en bloemen. De samenstelling is afhankelijk van de regio waar het kuuroord staat en wisselt dus. Er worden in ieder geval veel geneeskrachtige kruiden toegevoegd, zoals arnica, tijm, ganzerik, heide en gentiaan die boordevol essentiële oliën zitten.
Naast hooibaden bieden de Duitse kuuroorden een scala aan andere behandelingen. Dus wil je ook een keer kuren bij de buren? Kijk dan voor meer informatie over spabezoek in Duitsland op: germany.travel/spa-en.