Doktersbezoek voor een op de drie vakantiegangers

Vakantie
Getty Images

Een derde van de Nederlanders heeft tijdens de vakantie wel eens onverwachte zorg nodig gehad. Voor bijna de helft leverde dat financiële problemen op omdat zij zorgkosten moesten voorschieten (11,4 procent) of een deel van de kosten zelf moesten betalen (4,6 procent). De rest (17,9 procent) hoefde zelf niets te betalen.

Dat blijkt uit onderzoek van Overstappen. Bijna de helft, 46 procent, van de vakantiegangers is aanvullend verzekerd voor zorg in het buitenland via de reisverzekering. Precies een derde is aanvullend verzekerd voor zorg via de aanvullende zorgverzekering. Een kleine groep (8 procent) is niet aanvullend verzekerd en 12 procent weet het niet.

Hoge kosten

De basisverzekering van de zorgverzekering vergoedt zorg in het buitenland tot honderd procent van de kosten die in Nederland worden vergoed. Wie in het buitenland hogere zorgkosten maakt, moet de rest zelf bijbetalen. Een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering vergoedt die kosten.

Zorgkosten kunnen in het buitenland hoog oplopen. Bekend zijn de verhalen uit de Verenigde Staten, maar ook in Europa kan een ziekenhuisrekening hoog uitvallen. Zo kost een acute blindedarmontsteking in Spanje twintigduizend euro.. In Nederland is dat vijfduizend euro. In landen als Griekenland en Turkije worden zieke vakantiegangers vaak naar een privékliniek gebracht, waar de kosten aanzienlijk hoger liggen dan in Nederland of in het plaatselijke ziekenhuis.
 

Auteur