Vanwege rugpijn door osteoporose, slik ik met mate de pijnstiller Diclofenac 50. Maar ik houd pijn, dus wil liever wat meer slikken. Kan ik beter Movicox 7,5 gaan nemen? Vroeger heb ik twee keer een maagzweertje gehad.
Mevr. Dussen-Alfrink
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
Pijnstillers zoals diclofenac en movicox heten NSAID’s en hebben allemaal nagenoeg hetzelfde werkingsmechanisme. Ze gaan de aanmaak tegen van prostaglandines. Deze stoffen spelen een rol bij het voelen van pijn, het op gang brengen van de bloedstolling en het beschermen van slijmvlies tegen inwerking van maagzuur. Al deze stoffen verminderen de pijn maar vergroten de kans op maagzweren en in het ernstige geval maagbloedingen.
Sommige van deze middelen stimuleren juist de bloedstolling een beetje, waardoor ze de kans op een hartinfarct of beroerte vergroten. Het vervelende is dat middelen die speciaal zijn ontworpen om de maag te sparen, de kans op een hartinfarct vergroten. Het middel Vioxx is een berucht voorbeeld.
Diclofenac is heel lang populair geweest bij huisartsen, maar uit recent onderzoek blijkt dat ook dit middel de kans op een hartinfarct of beroerte vergroot.
Movicox is van een wat eerdere generatie. Van dit middel is niet aangetoond dat het de kans op een hartinfarct of beroerte vergroot, maar ook niet dat de kans op een maagbloeding hiermee kleiner is dan bij gebruik van een ‘ouderwets’ middel.
Een middel dat de kans op maagbloedingen klein houdt en de kans op een hartinfarct of beroerte niet vergroot, is Celebrex of celecoxib. Een andere mogelijkheid om de maag te sparen is om naast de pijnstiller een maagzuurremmer zoals omeprazol te slikken.
Verder vroeg ik mij af wat de oorzaak was van de maagzweertjes uit het verleden. Werden deze veroorzaakt door het gebruik van dergelijke pijnstillers of was u (en bent u misschien nog steeds?) besmet de maagbacterie Helicobacter pylori? In dat geval moet die worden behandeld.
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!