BBB wint verkiezingen, voor het eerst een vrouw als winnaar

'BBB bestaat voor 70% uit 50-plussers'

Caroline van der Plas
Getty Images

De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas heeft de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer gewonnen. BBB is de grootste geworden in álle provincies, inclusief het GroenLinks-bastion Utrecht. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een partij met een vrouwelijke leider zo'n monsterzege boekt in Nederland.

De mensen die op BBB stemden deden dat vaak uit protest: velen van hen zijn het vertrouwen in de politiek verloren. De stemmen kwamen echter niet alleen van de boeren, maar ook kiezers in grote steden als Amsterdam. Ook blijkt het overgrote deel van het BBB-electoraat vijftigplusser te zijn.

De kiezers van BBB bleken na onderzoek van de NOS niet alleen afkomstig te zijn van álle politieke partijen, velen van hen stemden de vorige verkiezingen nog helemaal niet en kwamen voor BBB naar de stembus. De partij stootte na een lange avond élke partij van de troon in élke provincie. Zelfs in de provincie Utrecht, waar GroenLinks de afgelopen jaren de grootste partij was.

De definitieve uitslag voor de Eerste Kamer wordt pas bekend op 30 mei. Dan stemmen de Statenleden voor de Eerste Kamer.

Eerste vrouw die verkiezingen wint

Caroline van der Plas is daarmee de eerste vrouwelijke partijleider die een grote Nederlandse verkiezing heeft gewonnen. BBB won honderden zetels in de provincies en kan straks rekenen op 16, wellicht zelfs 17 van de 100 zetels in de Eerste Kamer. De partij mag nu in elke provincie de coalitiegesprekken leiden. Nog niet eerder haalde een Nederlandse partij zo'n hoge score met een vrouw als politiek leider.

Van der Plas won op geheel eigen wijze en onderscheidt zich daarmee van beroepspolitici. Ze houdt van een ‘no-nonsenseaanpak’ en niet te veel moeilijke woorden. Vanuit haar komen tijdens debatten geen ambtelijke termen als ‘instrumentarium’.

BBB-kiezer is 50-plusser

Veel BBB-stemmers vinden dat het kabinet het platteland verwaarloosd heeft. EenVandaag vroeg de dag na de Provinciale Statenverkiezingen, na de 'mokerslag' van BBB, aan ruim 20.000 leden van het Opiniepanel welke beweegredenen zij hadden voor hun stem. 1 op de 3 (33 procent) zei dat ze vooral een tegenstem tegen het kabinet uitbrachten. Van de mensen die op BBB hebben gestemd, is die groep bijna twee keer zo groot (64 procent).

"Hier zijn alle voorzieningen weg", zegt iemand uit een dorp. "Geen school, geen winkels, geen gemeenschapshuis, geen café, geen openbaar vervoer, geen markt. Alles is weg. Niet raar dat het volk in opstand komt."

Dat de enorme overwinning van BBB alleen verklaren zou zijn uit een ‘kloof tussen Randstad en platteland’ is echter „een grove versimpeling”, zegt Sjoerd van Heck van peilbureau Ipsos.

Het BBB-electoraat bestaat voor bijna 70 procent uit 50-plussers, terwijl de partij maar 3 procent scoort bij jongeren van 18 tot 24 jaar, het slechtst van alle partijen. „BBB profiteert ervan dat ouderen relatief vaker gaan stemmen”, zegt Van Heck. „De partij heeft een buitengewoon vergrijsde achterban, vergelijkbaar met die van het CDA, 50Plus en de SP.”

Bron: Eénvandaag, NOS, NRC

Auteur