Peilingen zijn slechts peilingen, maar in 2012 zaten de opiniepeilers dicht bij de uitslag. Dit zijn de partijen die volgens de peilingen opvallend snel groter of juist kleiner worden.
2012 vs. nu
Allereerst kijken we naar de partijen die ten opzichte van de vorige verkiezingen van vijf jaar geleden zetels lijken in te leveren. Al lange tijd worden dat overduidelijk de regeringspartijen, VVD en PvdA. In 2012 boekten zij beide een flinke overwinning: VVD 41, PvdA 38. De nummers drie (PVV en SP) bleven toen ruim achter met 15 zetels.
Nog een derde verliezer
Het is in ieder geval duidelijk dat dat scenario niet herhaald gaat worden. De VVD lijkt zo'n 16 zetels in de Tweede Kamer te moeten inleveren, terwijl de PvdA in de peilingen bijna driekwart van de zetels verliest. Toch is er nog een derde partij die moet vrezen voor minder zetels dan in 2012: de SP. Volgens de Politieke Barometer van Ipsos gaat de partij van Emile Roemer van 15 naar 13 zetels, terwijl de andere partijen allemaal winst boeken.
VVD aan kop (26) gevolgd door PVV (23) en CDA (21), helft kiezers weet het nog niet #politiekebarometer #peiling https://t.co/kv2wCipnyL pic.twitter.com/lceDOZpUzt
— Roel Schreinemachers (@RoelSchrein) 9 maart 2017
Opvallend in de afgelopen week
Zoals in de tabel al te zien is, zijn er ook actuelere verschillen. Tussen 2 en 9 maart hebben enkele partijen flink wat stemmen gewonnen volgens de peilingen. ChristenUnie, SP en GroenLinks zijn ongeveer een zetel gestegen. De opvallendste stijger is het CDA, dat steeds groter lijkt te gaan worden op 15 maart. Bij de vorige verkiezingen haalde de partij van Sybrand Buma 13 zetels - een behoorlijke nederlaag, maar het staat nu op zo'n 22 zetels.
Opvallende verliezers in de afgelopen week zijn de PVV en opnieuw de PvdA. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond zijn ook 50PLUS en DENK kiezers kwijtgeraakt.
Foto: CDA.nl