Mei is dé maand om eropuit te trekken. Zoek onderweg een mooi plekje uit en geniet van je zelfgemaakte limonades, sandwiches, salade en gevulde tomaten.
Sinaasappel- en citroenlimonade
Voor 2x 1½ liter
Bereidingstijd 2x 10 minuten + in totaal 2 uur wachttijd
- 100 g suiker
- 6 sinaasappels
- 4 grote sappige citroenen
- circa 2 l mineraalwater zonder koolzuurgas
- 4 schone afsluitbare flessen van 750 ml
- trechter
- onbreekbare glazen
Breng in een steelpan 50 ml kraanwater met 50 g suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen. Was de sinaasappels onder de hete kraan en dep ze droog. Trek met een zesteur of dunschiller het buitenste laagje van de schil af en pers de vruchten uit. Meng in een kom de schillen en het sap met de afgekoelde suikersiroop en laat het minstens 1 uur trekken. Schenk de limonade door een fijne zeef in een grote maatbeker en voeg mineraalwater toe tot je in totaal 1½ liter limonade hebt. Schenk de sinaasappellimonade met hulp van een trechter in 2 flessen en zet deze in de koelkast. Maak nu op dezelfde manier van de citroenen een frisse citroenlimonade. Gebruik wel wat meer mineraalwater.
4 soorten sandwiches
Lunch voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten
Sandwich 1:
- 4 el crème fraîche
- 2 el geraspte mierikswortel (potje)
- 2 plakken gerookte zalm
Sandwich 2:
- 3 el verse roomkaas naturel
- 1 el yoghurt
- 2 el fijngesneden verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, kervel, basilicum)
- 2 plakken kaas
Sandwich 3:
- 2 plakken kaas
- 2 plakken ham
Sandwich 4:
- 2 el mayonaise
- 1 el yoghurt
- 1 tl dijonmosterd
- worcestersaus
- 2 hardgekookte afgekoelde eieren
- 3 radijsjes
- 2 plakken ham
En verder:
- 4 witte en 4 volkoren boterhammen (zonder korstjes)
- 2 partjes citroen
- 75 g rucola
- 75 g veldsla
- 1 handvol slamelange
- 1 handvol tuinkers
- peper en zout
- bakpapier
- servetjes
Sandwich 1: roer de crème fraîche los met de mierikswortel, peper, zout en citroensap. Bestrijk 2 witte boterhammen hiermee en beleg ze met de zalm, wat sla naar keuze en wat tuinkers.
Sandwich 2: roer de roomkaas los met de yoghurt en de verse kruiden. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Bestrijk 2 volkoren boterhammen hiermee en beleg ze met de kaas en wat sla naar keuze.
Sandwich 3: beleg 2 witte boterhammen met de kaas, ham en wat tuinkers.
Sandwich 4: roer de mayonaise los met de yoghurt en mosterd. Breng op smaak met zout, peper en wat worcestersaus. Pel de eieren, snij ze in stukjes en hak ze heel fijn. Meng het ei door de mayonaise. Snij de radijsjes in plakjes. Besmeer 2 volkoren boterhammen met de eiersalade en beleg ze met de ham, radijs en wat sla naar keuze.
Tot slot: leg van elke sandwich de sneetjes brood op elkaar, snij ze in kwarten en verpak ze in bakpapier.
Waldorfsalade
Salade voor 4 personen
Bereidingstijd 20 minuten
- 2 kleine rode appels
- 2 stengels bleekselderij
- 4 stevige grote slabladeren (romaine- of ijsbergsla)
- 80 g walnoten
- 4 el mayonaise
- 1 el citroensap
- 1 tl dijonmosterd
- 2 el slagroom
- 2 el fijngesneden platte peterselie
- zout en peper
- om mee te nemen: borden, bestek, servetjes.
Was de appels, bleekselderij en sla. Snij de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snij de parten in blokjes. Snij de bleekselderij in plakjes. Dep de slabladeren voorzichtig droog met keukenpapier. Breek de walnoten doormidden of in vieren. Roer de mayonaise met het citroensap, de mosterd en de slagroom tot een dressing, en verdun deze eventueel met wat heet water. Breng de dressing op smaak met zout en peper en roer de peterselie erdoor. Hussel de appel, bleekselderij en walnoten door de dressing. Leg op elk bord een slablad, schep de salade erin en serveer direct.
Tomaten gevuld met gierstsalade
Hapje voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten + 1 uur koeltijd
- 100 g gierst
- 4 grote rijpe trostomaten
- 1 el peterselieblaadjes
- 1 el basilicumblaadjes + 4 extra
- sap van ½ citroen
- 1 el witte wijnazijn
- 1 teen knoflook
- 6 el olijfolie
- 30 g geraspte kaas
- zout en peper
- servetjes
Breng in een kleine pan 175 ml water aan de kook. Strooi de gierst erin, laat deze afgedekt 7 minuten zachtjes koken en roer geregeld om. Draai het vuur uit, laat nog 10 minuten wellen, schep de gierst op een platte schaal en laat afkoelen. Was de tomaten en snij de kapjes eraf. Snij ook een heel dun plakje van de onderkant, tegen het omrollen. Hol de tomaten voorzichtig uit met een theelepel. Hak de kruiden heel fijn (op de 4 basilicumblaadjes na). Roer in een ruime kom het citroensap om met de azijn en wat zout en peper. Pers de knoflook erboven uit. Klop met een garde de olijfolie er krachtig doorheen, zodat een lobbige dressing ontstaat. Schep de gierst door de dressing. Vul de tomaten met de salade, strooi de kaas erover, garneer met basilicumblaadjes en dek af met de kapjes. Tip: neem gevulde tomaten mee in een bakje waarin ze precies passen (tegen het omrollen).
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine mei 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine