In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: vegetarische Indiase curry.
Lekker vegetarisch
Er bestaan lekkere curry’s met kip, lam of garnalen, maar veel curry’s zijn vegetarisch. Dat komt doordat in India, de bakermat van de curry, meer dan dertig procent van de bevolking vegetariër is. Een curry is dus hét ideale gerecht voor een vega-dag of voor vegetarische gasten. Maak er een heuse currytafel van, en je hebt een fantastisch feestmaal. Maak je een curry met alleen groenten? Speel dan nog meer met texturen om het interessant te houden.
Rooster bijvoorbeeld wat cashewnoten of kikkererwten in de oven met olie en specerijen zoals kerrie, garam masala, cayennepeper en zout. Zo worden ze lekker pittig en krokant. Serveer ze in een apart schaaltje, zodat iedereen naar smaak zijn eigen curry kan samenstellen. Je kunt rauwe noten bij je curry serveren, maar hun smaak is zoveel beter als je ze even roostert. Verwarm een pan op het vuur en leg de noten erin zónder vetstof. Wacht tot ze beginnen te kleuren en lekker ruiken, dan zijn ze klaar. Roosteren in de oven kan ook.
Druk, druk, druk?
Curry is een ideaal gerecht om een dag eerder te maken, het wordt alleen maar lekkerder! Je zal zien dat de olie na een poosje komt bovendrijven, dat is normaal. Roer de saus gewoon om. Je kunt de saus ook in porties invriezen, dan hoef je op een drukke dag alleen maar de groenten toe te voegen.
Eenvoudige vegetarische varieer-erop-los-curry
- 4 pers.
- 50 min.
Voor de geroosterde groenten
- 600 g zoete aardappel
- 1 rode paprika
- 2 el olie
- peper en zout
Voor de currysaus
- 2 uien
- 1 duim gember
- 2 teentjes knoflook
- ½ limoen of citroen
- ½ chilipeper
- 1 tl tomatenconcentraat
- 400 g gepelde tomaten, blik
- 400 ml kokosmelk • 1 tl suiker
- 1 tl kerriepoeder
- 2 tl garam masala
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el koolzaadolie of ghee
- peper en zout
Voor erbij
- 4 el yoghurt
- 30 g geroosterde cashewnoten
- handvol koriander
- gekookte quinoa
- Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de zoete aardappel en paprika schoon en snij ze in stukjes. Kleine stukken zullen sneller gaar zijn, maar grotere stukken ogen vaak mooier. Doe ze op een bakplaat en wrijf de olie erin. Kruid met peper en zout. Gaar 40 minuten in de oven. Controleer af en toe en schep om.
- Een goede curry begint met ui. Pel en snipper de ui. Bruin in olie in een grote pan. Kruid met een royale snuf zout.
- Voeg het kerriepoeder, het paprikapoeder en de garam masala toe. Laat een paar minuten meebakken.
- Schil en rasp de gember. Pel de knoflook en hak fijn. Voeg beide toe aan de gebruinde uien. Maak de chilipeper schoon en snipper ’m fijn. Voeg toe aan de uien.
- Voeg het tomatenconcentraat toe en laat ook dat even meebakken. Breng op smaak met de suiker, een beetje limoensap, en zout. Doe het blik tomaten erbij als je daarvan houdt.
- Voeg de kokosmelk toe. Roer goed tot de saus de gewenste consistentie heeft. Vind je de saus te dik? Dan kun je nog wat groentebouillon toevoegen. Te dun? Laat dan nog even staan op het vuur zodat het vocht kan verdampen. Proef of je nog wat kruiden moet toevoegen. Laat de saus sudderen tot de groenten klaar zijn.
- Als de geroosterde groenten gaar zijn, mogen ze erbij in de pan. Laat nog minstens 10 minuten sudderen op laag vuur zodat de smaken de tijd krijgen om zich te vermengen.
- Dien op in diepe kommetjes en werk af met de yoghurt, noten en koriander. Serveer met de quinoa. Ook lekker met rijst en naanbrood.
De proeftest
Smaakt je curry vlak en krijg je alleen op het einde een pittige smaak? Dan mag je wat royaler zijn met zout. Er zitten geen andere zoute smaken in, dus deze curry kan best wat zout hebben. Bovendien hebben de specerijen een flinke dosis zout nodig om hun smaak naar voren te halen. Voeg eventueel nog wat citroensap toe om de smaak te versterken. Wil je een minder uitgesproken tomatensmaak, laat dan de hele tomaten weg. Smaken de tomaten te zuur? Voeg dan wat suiker, honing of gembersiroop toe. Mag het eindresultaat wat pittiger zijn? Gebruik wat cayennepeper of sambal. Blijf proeven en kruiden tot je tevreden bent.
De lekkerste specerijen
Specerijen zijn de ruggengraat van een Indische curry. Met deze zit je altijd goed:
- koriander-zaad
- komijnzaad
- kurkuma
- chilipoeder
- paprikapoeder
- venkelzaad
- mosterdzaad
- kaneel
ONMISBAAR trio
Naast de gebruikelijke specerijen geeft het trio ui, gember & knoflook een curry zijn typische smaak. De ui wordt eerst rustig gebruind, de gember en knoflook komen er later bij.
De kracht van ui
Het geheim van een goede curry – en eigenlijk het geheim van elke stoofpot – is de uien genoeg tijd gunnen om te karamelliseren. Stoof ze niet gewoon glazig, want dan heeft de smaak zich nog niet volledig kunnen ontwikkelen. De kleur van de ui bepaalt deels de kleur van je curry. Bak je de uien echt bruin, dan wordt de curry ook donkerder van kleur.
Het zoetzure effect
Eentje om te onthouden: breng je stoofpotten en curry’s op smaak met een half theelepeltje suiker of een andere zoetstof zoals honing of ahornsiroop. Combineer de suiker met een kneepje limoen- of citroensap: het doet alle smaken beter uitkomen, zeker in fel gekruide gerechten.
Topmix: Garam Masala
Weinig plaats in je voorraadkast? Investeer dan in een potje goede garam masala. Dit mengsel van geroosterde specerijen bestaat uit gemalen korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, kardemom en kruidnagel. Een ideale currymelange dus! Ook lekker in bijvoorbeeld een gehaktbrood.