Zoet, zuur, pittig, romig: de smaken zijn een feestje voor de mond.
Maak een rijsttafel met gestoomde vis, saté, stoofvlees, pittig fruit en verrassende extra’s. Moeilijk? Welnee!
1 Gestoomde vis met sojabonen
Voor 4 personen.
Bereidingstijd 25 minuten.
• 1 sjalot • 3 teentjes knoflook • 2 rode pepers • 1 limoen • 400 g gedopte groene sojabonen (van de toko, diepvries) • zout • 3 el plantaardige olie • 1 dl kokosmelk • 4 tl vissaus • 4 stukken witvisfilet met huid à 125 g (bijvoorbeeld kabeljauw) • extra nodig: keukenmachine, stoompan of -mandje
Per persoon 340 calorieën.
Tip
Geen groene sojabonen gevonden? Gebruik dan diepvriesdoperwten. Kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking en volg daarna de bereidingswijze van het recept.
Voor vegetariërs
Makkelijk te bereiden én vegetarisch is het Indonesische groentegerecht gadogado. Blancheer 500 g in stukjes verdeelde of gesneden groenten (zoals witte kool, bloemkool en wortel) en spoel ze koud af als ze beetgaar zijn. Serveer met witte rijst, gebakken blokjes tempé of tofu, hardgekookte eieren, taugé en pindasaus (zie het recept bij de kipsaté).
2 Rendang daging (gestoofd rundvlees)
Voor 4 personen.
Bereidingstijd 2¾ uur.
• 3 sjalotten • 2 teentjes knoflook • 1 stengel sereh (citroengras) • 600 g riblappen • 2 blikken dikke kokosmelk à 400 ml • 2 tot 4 tl sambal badjak • 2 tl ketoembar (gemalen korianderzaad) • 1 tl djinten (gemalen komijn) • 1 tl koenjit (gemalen geelwortel)
Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Kneus de stengel sereh. Snij het vlees in stukjes. Neem een ruime pan met dikke bodem en breng daarin de kokosmelk aan de kook met de sjalot, knoflook, sereh, sambal, ketoembar, djinten, koenjit en wat zout. Voeg het vlees toe en laat het mengsel – met de deksel op de pan – 1½ uur op een laag vuur zachtjes pruttelen. Schep het vlees eerst af en toe voorzichtig om, en doe dat na een half uur met een grotere regelmaat. Laat de kokosmelk met het vlees nog zo’n 60 minuten op een heel laag vuur zachtjes sudderen tot de kokosmelk bijna helemaal is ingekookt en de kokosolie als een laagje op het gerecht ligt. Lekker met pandanrijst, seroendeng (strooisel van geroosterde kokos, pinda’s en specerijen) en kroepoek. Per persoon 575 calorieën.
Tip
Wie van lamsvlees houdt, kan ook hiervan een heerlijke rendang maken. Gebruik dan lapjes lamsbout.
Verfrissend extraatje
Lekker bij rendang daging: Indische komkommersalade. Schil 1 komkommer, halveer hem in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snij in plakjes. Halveer 2 rode uien en snij ze in ragdunne ringen. Schep de komkommer, ui, 1 gesnipperd rood pepertje, 2 el limoensap en 2 el rijstolie door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
3 Sateh ajam (kipsaté)
Voor 4 personen.
Bereidingstijd: 40 minuten.
• 500 g kipfilet • 4 teentjes knoflook • 1 sjalot • 1 el ketjap manis • 1 el vloeibare honing • 1 el plantaardige olie • peper, zout • 1 à 2 rode pepers • 250 g geroosterde ongezouten pinda’s • 1 tl trassi • 2 el donkere basterdsuiker • 2½ dl kokosmelk • 1 el limoensap • ½ el geroosterd sesamzaad • extra nodig: 12 satéstokjes, keukenmachine, grill(pan)
Snij de kipfilet in 12 lange dunne repen. Snipper 1 teen knoflook en de sjalot. Roer een marinade van de ketjap, de gesnipperde knoflook & sjalot, honing, olie, en wat peper en zout. Marineer de kip hier 30 minuten in. Leg de satéstokjes 30 minuten in water. Hak (voor de pindasaus) in de keukenmachine de rode peper –
Tip
Ook lekker: sateh kambing (geitsaté). Koop bij de islamitische slager geitenhalsvlees of geitenbout en snij het vlees in kleine stukjes. Rooster het iets korter.
4 Roedjak (‘heet’ fruit)
Voor 4 personen.
Bereidingstijd 25 minuten.
• ½ komkommer • 2 groene appels • 1 mango • 1 ananas • 100 g palmsuiker • 1 el limoensap • ½ tl trassi • 2 tl sambal badjak • zout
Was de komkommer en verwijder (in de lengte) om de centimeter een reepje van de schil. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snij de helften in plakjes van een ½ cm. Was de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes. Maak de mango schoon en snij het vruchtvlees in stukjes. Halveer de ananas, snij het vruchtvlees uit de helften, verwijder de harde kern en snij de rest in stukjes. Bewaar de twee halve ananasschillen. Meng de suiker met het limoensap, 2 eetlepels water, de trassi, sambal en wat zout en kook dit tot een stroperige saus. Schep het fruit erdoor en laat afkoelen. Serveer de roedjak in de halve ananasschillen. Per persoon 300 calorieën.
Tip
Palmsuiker is te koop bij de toko. Eventueel is donkere basterdsuiker een goede vervanger.
Probeer ook eens…
Roedjak kan ook met andere (tropische) vruchten worden gemaakt, zoals papaja, gehalveerde ontpitte druiven of carambola (stervrucht). Gebruik halfrijp fruit, zodat de vruchten mooi en stevig blijven. Ook kun je andere sambalsoorten gebruiken, zoals sambal oelek, sambal manis of sambal brandel.
- Plus Magazine