Wil je zelf ijs maken, maar heb je geen ijsmachine? Geen probleem! Met maar drie ingrediënten maak je zo snel en makkelijk zelf roomijs.
Ingrediënten:
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk (ongeveer 400 ml)
- Een smaak die je lekker vindt, bijvoorbeeld chocolade, fruit of koffie.
Keukenmateriaal:
- Een garde of handkeukenmachine
- Een lepel
- Een bak of schaal (om alles in te mengen)
- Een cakeblik (of een andere vorm om het ijs in de vriezer te bewaren)
- Een vel bakpapier (zodat het ijs niet aan het blik blijft plakken)
Stap 1
Je begint met het opkloppen van de slagroom tot hij lobbig is, maar nog niet helemaal stijf. Omdat je de gecondenseerde melk nog toe moet voegen, kan het zijn dat hij te ver door geklopt is en dan schift of dun wordt.
Stap 2
Als je slagroom lobbig is, voeg je het hele blik gecondenseerde melk toe. Dat mag gewoon in een keer. Roer het vervolgens door de slagroom tot het een geheel is. Gebruik je een keukenmachine? Zet deze dan op een lage stand zodat je niet te snel klopt.
Stap 3
Nu is de basis van je ijs klaar en kun je een smaakje toevoegen. Dit kan van alles zijn. Zorg er wel voor dat je niet te veel water toevoegt aan het ijs, want dat kristalliseert in de vriezer en dat verandert de structuur van het ijs. Roer de toevoeging rustig door de room.
Stap 4
Bekleed je cakeblik met het bakpapier. Het papier zorgt ervoor dat het ijs makkelijker kan verwijderen. Giet vervolgens het mengel in het blik en zet het in de vriezer. Laat het ongeveer 6 uur in de vriezer staan en voila! Je ijs is klaar.
In de onderstaande video zie je de stappen nog een keer uitgelegd en zie je ook hoe het ijs het eruit ziet. In deze video wordt koffie-ijs gemaakt.
Bron: YouTube, Libelle.