Getty Images
Culinair journaliste Marijke Sterk houdt ervan om aan tafel te verrassen. Ze serveert dan ook graag een taart of toetje met een kapje. "Niet alleen kunnen mijn tafelgenoten dan pas bij het aansnijden zien wat de vulling is, ook komen op dat moment de heerlijkste geuren vrij!" Speciaal voor u heeft zij twee heerlijke recepten samengesteld.
Twee onder een kap: appels en bramen
Als onderdeel van een high tea of nagerecht voor 6 personen. De bereidingstijd bedraagt 1 uur.
Ingrediënten
Voor het deeg: - 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 25 gram tarwebloem
- mespunt zout
- 30 gram poedersuiker
- 35 gram koude boter (in stukjes)
- 30 gram koude margarine
- 1-2 eetlepels ijskoud water
Voor de vulling:
- 700 gram appels (bijv. Elstar, geschild, in 12 partjes)
- 60 gram boter
- 125 gram suiker
- ½ theelepel kaneelpoeder
- 50 ml rode port
- 1 eetlepel maizena
- 125 gram bramen (diepvries)
- 1 klein eiwit
- 1 eetlepel fijne tafelsuiker
Extra nodig:
- ovenvaste schaal (1 liter)
- keukenmachine
Bereiding
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de bloem, poedersuiker en zout in de kom van een keukenmachine.
- Voeg de boter en margarine toe en laat de machine draaien op halfhoge snelheid tot een kruimelig deeg ontstaat.
- Voeg beetje bij beetje het water toe en laat de machine draaien tot het mengsel klontert.
- Vorm met de hand tot een bal en druk hem plat.
- Leg het deeg in huishoudfolie 30 min. in de koelkast.
- Verwarm de oven tot 190 °C. Breng de boter met de suiker, kaneelpoeder en port al roerende aan de kook.
- Voeg de appel toe, kook alles 3 min. en schep met een schuimspaan uit de pan.
- Schenk het kookvocht in een schaal, roer de maizena met water los, meng beide en schep de appel en bramen erdoor.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, bestrijk de rand van de schaal met losgeklopt eiwit.
- Dek de schaal af met het deeg, druk de randen goed aan en bak de taart in 25 min. gaar en goudbruin. Snij aan tafel in punten, serveer lauwwarm.
Voedingswaarden per persoon | ||
---|---|---|
Recept | ||
Eiwit | 3 gram | |
Koolhydraten | 58 gram | |
Vet | 17 gram | |
Verzadigd vet | 10 gram | |
Vezels | 4 gram |
Perentaart met specerijen
Geschikt voor 6 tot 8 personen. De bereidingstijd bedraagt 1 uur.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 2x de hoeveelheid van het eerste recept
Voor de vulling:
- 800 gram stevige peren (geschild, in 8 partjes)
- 1 eetlepel citroensap
- 100 gram blanke amandelen
- 3 bastognekoeken (verkruimeld)
- ¼ theelepel gemalen kardamom
- versgemalen peper
- flinke mespunt versgeraspte nootmuskaat
- 50 gram gele basterdsuiker
- 75 gram rozijnen
Extra nodig:
- Springvorm van 20 cm doorsnede
Bereiding
- Verdeel het deeg in 2 porties (van ± 265 en 185 gram).
- Vorm er 2 schijven van en leg ze 30 min. afgedekt in de koelkast.
- Verwarm de oven tot 190 °C.
- Schep het citroensap door de peren.
- Rooster de amandelen op aluminiumfolie in 7 min. lichtbruin.
- Hak ze grof.
- Schep de amandelen met de specerijen, basterdsuiker en rozijnen door elkaar.
- Bekleed de vorm met bakpapier.
- Rol de grote plak deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de vorm ermee.
- Verdeel het bastognekruim over de bodem.
- Schep het peermengsel op met een schuimspaan en verdeel het over de bodem.
- Rol de kleine plak deeg uit.
- Bestrijk de rand van het deeg in de vorm met water, leg de kleine plak deeg erop en druk de rand goed aan.
- Maak een sierrandje met een vork en prik gaatjes in de deksel zodat de stoom weg kan.
- Bak de taart 30 min., laat hem 5 min. buiten de oven staan, verwijder de ring en bak hem nog 10 min.
- Serveer de taart lauwwarm of op kamertemperatuur.
- Bestrooi desgewenst met 1 eetlepel fijne tafelsuiker. Ook lekker met mascarpone!
Voedingswaarden per persoon | ||
---|---|---|
Recept | ||
Eiwit | 7 gram | |
Koolhydraten | 65 gram | |
Vet | 24 gram | |
Verzadigd vet | 9 gram | |
Vezels | 5 gram |
--------------
Zin in meer lekkere recepten met een deksel, bijvoorbeeld koekjes gevuld met ananas en kokos? Ze staan op www.plusonline/taartenkoek