Stelling: een basisprijs voor ‘normaal’ drinkwatergebruik en een hoger tarief voor de extra’s

Getty Images

De zomer van 2022 staat in de top-5 van droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901. De aanhoudende droogte leidde al in juli tot ‘een feitelijk watertekort’.

De drinkwatervoorziening liep volgens de minister geen gevaar, maar diverse waterschappen troffen maatregelen. Zo was er in sommige delen van Nederland een sproeiverbod in de landbouw en werden pompen en gemalen ingezet om het water beter te verdelen. Verder riep de overheid iedereen op om zuinig te zijn met kraanwater. Is het écht nodig om dat opblaasbadje helemaal met water te vullen? Of om de auto nú te wassen?

In Nederland betaal je één tarief voor watergebruik. In België doen ze het anders. Daar betaal je een basisprijs voor ‘normaal’ drinkwatergebruik. Dat is de hoeveelheid water die een gemiddeld huishouden per persoon gebruikt. Voor alles wat daar boven zit - het vullen van het zwembadje of het besproeien van de achtertuin – moet een zogenoemde comfortprijs worden betaald. Die comfortprijs is het dubbele van de basisprijs. Zo blijft drinkwater als eerste levensbehoefte betaalbaar en betaal je extra voor alle ‘onnodige’ waterverbruik. Dat het werkt, blijkt uit de cijfers. Een Vlaming verbruikt gemiddeld 89 liter drinkwater per dag; Nederlanders gemiddeld 125 liter.
 

Stelling: een basisprijs voor ‘normaal’ drinkwatergebruik en een hoger tarief voor de extra’s

Keuzen
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

toen men ging omschakelen naar stroom wist ik al dat logischerwijze 't water ook duurder zou worden. nu nog de zorgverzekeringspremie en we zijn er! 😱

Ik ben voor betalen naar gebruik!