Nederland gaat alle beschikbare middelen inzetten om de "veelomvattende" terroristische dreiging van jihadisten aan te pakken. Wat vindt u? Is dit terecht of moeten we ze 'laten gaan'?
De "nadrukkelijke aanwezigheid" van de internationale jihadistische beweging in Nederland, maakt dit volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noodzakelijk. Hij schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Maatregelen
Nederland gaat de gevaren bestrijden door een zeer intensieve nationale en internationale uitwisseling van informatie over onder meer reisbewegingen van jihadstrijders. Dit gebeurt ook over contacten tussen extremisten. Op basis daarvan worden specifieke maatregelen genomen. Verder wordt het uitreizen van jihadgangers belemmerd. Dat gebeurt onder meer door het bevriezen van tegoeden en het intrekken van paspoorten.
Kleine groep
Maar is dit allemaal wel nodig? Het gaat immers maar om een kleine groep, Nederland telt op dit moment zo'n 130 jihadisten. Is het de inspanning en het geld waard om deze kleine groep jihadstrijders aan te pakken en is de dreiging voor Nederland er daadwerkelijk?
Lange termijn
Uit onderzoek van de geheime dienst AIVD blijkt dat die er is, neem bijvoorbeeld de aanslag op het Joods Museum in Brussel, waarbij een Syrië-ganger vier mensen doodschoot. Veel maatregelen moeten de serieuze dreiging op lange termijn tegengaan, laat minister Opstelten weten.
Geef uw mening
Wat vindt u? Moet Nederland er alles aan doen om de dreiging van jihadisten aan te pakken? Of denkt u dat de dreiging voor Nederland minimaal is en moeten we de jihadstrijders hun gang laten gaan? Rechts van dit artikel kunt u uw stem achterlaten.