Mijn man en ik zijn bezig om een levenstestament op te stellen en wij vroegen ons af of het verstandig is om ook een toezichthouder te benoemen. En als wij daarvoor kiezen, geven we de gevolmachtigde dan geen ongemakkelijk gevoel?
In een levenstestament benoemt u één of meer (opvolgend) gevolmachtigden die namens u kunnen handelen als u daar zelf niet meer toe in staat bent; meestal omdat de gevolmachtigde zelf wilsonbekwaam is geworden.
In het levenstestament kunt u ook een toezichthouder benoemen. Deze toezichthouder controleert wat de gevolmachtigde doet, maar deze kan bijvoorbeeld ook meebeslissen bij grote uitgaven; bijvoorbeeld bij de verkoop van de woning of bij het doen van schenkingen. U kunt zelf opnemen in welke situaties u wilt dat de gevolmachtigde wanneer en hoe vaak aan wie verantwoording moet afleggen.
Voor wat betreft het ongemakkelijk gevoel waar u het over heeft, kunt u het ook zo zien dat dit de gevolmachtigde misschien juist kan ontlasten. Hij/zij is daardoor niet helemaal alleen verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van uw levenstestament. Zo kan de toezichthouder ook een steun zijn voor de gevolmachtigde die over het geld van een ander moet beslissen.
Het is soms best lastig om te bepalen wie de toezichthouder moet zijn. U kunt daarbij denken aan familie, vrienden of een professionele buitenstaander. Ook is het natuurlijk mogelijk om één van de kinderen tot gevolmachtigde te benoemen en een ander kind tot toezichthouder.
Als er geen toezichthouder wordt benoemd, dan moet de gevolmachtigde uiteindelijk rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen. Dat kan soms over meerdere jaren gaan. Is de gevolmachtigde ook de erfgenaam, dan is toezicht houden misschien niet zo nodig.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.