De veiling van de landelijke 5G-frequenties is afgerond, wat betekent dat sneller mobiel internet binnenkort mogelijk wordt in Nederland.
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie. Die is ontworpen om veel hogere snelheden aan te bieden met betrouwbaardere verbindingen. Er zit bijna geen vertraging meer tussen verzenden en ontvangen.
Nederland loopt achter op andere Europese landen met het verdelen van de 3,5 GHz-band, omdat de veiling meerdere keren werd uitgesteld. De grote telecomaanbieders KPN, VodafoneZiggo en Odido hebben de frequenties gekocht, met een maximum van 40% per aanbieder. De veiling heeft bijna €175 miljoen opgeleverd.
Hogere snelheden
5G biedt hogere snelheden en betrouwbaardere verbindingen dan eerdere mobiele netwerktechnologieën. In theorie kan het even snel zijn als de snelste glasvezelverbindingen, maar in de praktijk hangt het af van dekking en netwerkbelasting. In 2020 zijn al 5G-frequenties in de 700 MHz-band geveild, maar de nu geveilde 3,5 GHz-band is geschikter voor hoge snelheden en goede dekking. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de straling van 5G-antennes ruim onder de internationaal vastgelegde limieten blijft. Er is tot op heden geen bewijs dat 5G schadelijk is voor de gezondheid.
Wanneer?
Dat mag zodra het ministerie van Economische Zaken de licenties heeft verstrekt. Zodra de telecomaanbieders toestemming krijgen, kunnen ze de nieuwe frequentie in gebruik nemen. Dit zal waarschijnlijk binnen enkele weken gebeuren. De dekking is nog onduidelijk, maar de telecombedrijven hebben de afgelopen tijd al veel 5G-zendmasten geplaatst. Nu de telecomaanbieders de zekerheid van een vergunning tot 2040 hebben gaan ze ongetwijfeld hun dekking uitbreiden.