Zo schendt webshop Temu jouw privacy

Van je microfoon aanzetten tot je scherm ontgrendelen

Temu app op de mobiele smartphone
Getty Images

Van het aanzetten van je microfoon tot het ontgrendelen van je scherm: online shop Temu heeft extreem veel toegang tot persoonsgegevens in vergelijking met andere apps. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische televisieprogramma 'Het digitale dillema' dat afgelopen week werd uitgezonden op televisiezender VRT.

De Chinese app Temu is populair en door veel mensen al gedownload, wereldwijd al ruim 338 miljoen keer. Door de app te downloaden geef je Temu toegang tot bijna alle gegevens op je telefoon.

Wat is Temu?

Voor de mensen die Temu nog niet bekend zijn met Temu: het is een online winkel waar je voordelig producten kan aanschaffen die in China zijn gemaakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of de shop heeft het: van speelgoed tot elektronica. Onlangs kwam de winkel ook al negatief in het nieuws, omdat veel van het speelgoed onveilig bleek.

Alle apps verzamelen data, maar uit onderzoek van technologie-expert Vincent Nys blijkt Temu wel heel ver daar in te gaan. "Zodra je Temu installeert, vraagt het rechten om aan je camera te kunnen, je contacten en je wifinetwerk", aldus Nys op de website van de VRT.

"Op zich is dat niet abnormaal, veel apps doen dat, ook TikTok bijvoorbeeld. Maar Temu gaat nog een stap verder. "Zo wil de app ook de rechten om je telefoon 's nachts te ontgrendelen, zonder dat je erbij bent. En Temu wil ook audio kunnen opnemen."

Broncode

Nys keek naar de broncode en zag daar welke rechten je verleent aan Temu. Daaruit bleek ondere andere dat je Temu toestemming geeft software te installeren op je telefoon. Ook konden screenshots gemaakt worden door Temu. Dubieus vindt Nys, want waarom zou een webshop toegang moeten hebben tot al deze informatie? Hij noemt Temu zelfs een grotere datastofzuiger dan TikTok.

Niet alleen schaadt Temu dus de privacy, ook houden Temu en andere Chinese webshops zich niet aan regels die gelden voor Nederlandse webshops. Experts pleiten dan ook voor meer controle en regels.

Wil je toch iets bestellen?

Beter kun je dus niet bestellen bij Temu. Wil je dit toch doen? Zo doe je dat zo veilig mogelijk:

  • Gebruik de browser op je smartphone of computer om naar Temu te gaan en niet de app. Open een incognitovenster om op Temu te shoppen. 
  • Log niet in met je Facebook- of instagramaccount of andere socialemediaprofielen. Hierdoor geef je ze toegang tot deze gegevens.
  • Gebruik beveiligde betalingssites zoals Paypal of iDEAL om een betaling te doen
  • Kijk in de instellingen van je smartphone welke rechten je verleend hebt aan Temu. Zet uit wat je uit kan zetten. 
     
Auteur 
Bron 
  • VRT NWS
  • RTL Nieuws