Het kaliumgehalte in mijn bloed is aan de lage kant: 3,3. Ik gebruik bloeddrukverlagers en heb last van veel plassen en spierzwakte. Is het verstandig dat ik (75 jaar) een kaliumsupplement ga nemen?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
Nee, let liever op uw voeding en dat u voldoende drinkt. Bijna al ons voedsel bevat kalium. Bij een normaal dieet en een te lage kaliumspiegel is vrijwel altijd de uitscheiding van kalium te hoog. Onder andere plaspillen, sommige medicijnen en niet te vergeten drop kunnen ervoor zorgen dat de nieren meer kalium uitscheiden dan de bedoeling is. Kalium vormt samen met natrium het belangrijkste koppel van elektrolyten waarmee de elektrische signalen in het lichaam worden opgewekt. Als de verhouding tussen de elektrolyten te ver uit balans raakt, kan dit klachten geven. Die variëren van spierzwakte of juist kramp tot maagdarmklachten en problemen met de bloedsuikerspiegel. Het meest gevreesd zijn hartritmestoornissen. Die kun je ook krijgen bij een te hoog kalium. Daarom mogen supplementen niet méér kalium bevatten dan je in gewone voedingsmiddelen tegenkomt. Kalium zit veel in gedroogd fruit (vijgen: 700 mg/100 gram, abrikozen: 1500 mg/100 gram). Ook bananen, avocado’s en allerlei bladgroenten bevatten veel kalium. Door voldoende water te drinken (1½ liter per dag) kunnen de nieren de kaliumspiegel optimaal reguleren. Gebruikt u bloeddrukmiddelen, dan zal de arts moeten meekijken. Een kaliumspiegel lager dan 2,5 vinden artsen echt riskant worden.
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.