Sinds een halfjaar heb ik (vrouw, 82) dag en nacht heel warme voeten. De doorbloeding is volgens de huisarts in orde, maar door diabetes heb ik op mijn voetzolen weinig of geen gevoel. De huisarts weet geen oplossing. Waar komt dit door?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
Ons lichaam heeft een mechanisme dat de doorbloeding regelt van de handen en voeten. Dit zijn de delen die veel aan kou blootstaan en veel oppervlakte hebben ten opzichte van de inhoud. De doorbloeding van handen en voeten is een ingewikkeld samenspel tussen de bloedvaten en de fijne takjes van het zenuwstelsel.
U bent op leeftijd en hebt diabetes, wat slecht is voor de kleine vaatjes en de zenuwtakjes. Dat merkt u aan uw gevoelloze voetzolen; dit wordt veroorzaakt door neuropathie. Deze schade aan zenuwen is niet echt te repareren. Sommige artsen geloven in het geven van extra vitamine B12, maar een gebrek hieraan is maar één van de vele mogelijke oorzaken van neuropathie.
Bètablokkers (bloeddrukverlagers) hebben vaak koude handen en voeten als bijwerking; propranolol het meest. Maar ik heb niet het idee dat hiermee veel ervaring is opgedaan als toepassing bij te warme voeten. Het middel heeft ook best veel bijwerkingen. Misschien wil uw huisarts een heel lage dosering voorschrijven als experiment. Is het meer een brandende pijn, dan gaat het om zenuwpijn (neuropathische pijn). Voor zenuwpijn bestaan wel heel veel middeltjes.
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.