Naar aanleiding van de Panama Papers en de ophef rondom bekende mensen die belasting zouden ontwijken, formuleerden we de stelling: belastingontwijking zou verboden moeten worden.
De stelling leverde zo'n 200 stemmen op: 17% is het oneens, 83% eens.
'Verbieden is niet doordacht'
17 procent van de stemmers vindt het geen goed idee om belastingontwijking te verbieden. Waaronder Jan van Dalen, hij zegt: "Belastingontduiking moet verboden blijven, belastingontwijking niet. Bij een file neem je toch ook een alternatieve route? Dan had men maar voor betere regelgeving moeten zorgen."
Anduril meent dat je het niet zomaar kan verbieden. "Dan is ook het gebruik van belastinggidsen en dergelijke niet meer toegestaan", schrijft hij. "Zo zie je, verbieden lijkt zo logisch, maar is niet doordacht."
'Schandalig'
Een ruime meerderheid van u (83 procent) is het eens met de stelling en wil de regelgeving laten aanscherpen om belastingontwijking in de toekomst te voorkomen. Dat vindt ook Ineke van Loon-Zwennes: "Eigenlijk is het al verboden, daarom gebeurt het stiekem met constructies via gaten in de wet. De wet moet worden aangepast", schrijft ze op Facebook. Ernst Elling zegt: "Als het belasting ontwijken door vermogende particulieren, en vooral grote multinationals, toegestaan blijft, dan betaalt de goedwillende burger de prijs. Bijvoorbeeld in de vorm van een btw-verhoging."
Voor de samenleving
"Geen belasting betalen in het land waar het geld verdiend is, is immoreel en asociaal", reageert iemand die anoniem blijft. "De meeste mensen in loondienst hebben niet de mogelijkheid om überhaupt belasting te ontwijken. Dus worden alle kosten die een samenleving in goede staat moet houden zoals infrastructuur, gezondheid, onderwijs en andere zaken voor gemeenschappelijk belang, op scherp gezet. De mensen die toch niet zoveel hebben moeten steeds meer belasting betalen, dit kan toch niet waar zijn?"
Ten slotte is ook T. Hegeman-Borsch van mening dat het wetssysteem moet worden aangepast: "Dat is de 'chique' manier voor rijken om belasting te ontduiken, ongeacht of er nu wel of geen wet is. Want wat stelt een gebrekkige wet voor!?"
Nederland is al EU-voorzitter juist actief in het bestrijden van belastingontwijking, zegt staatssecretaris Wiebes. https://t.co/ebbF5hAJBS
— NOS (@NOS) 14 april 2016