5 alarmsignalen waarbij je direct naar de dokter moet

Pijn op de borst, bloed in je urine of plots een dikke kuit?

Vrouw bij de dokter
Getty Images

Bij veel klachten en pijntjes kun je best even afwachten of je vanzelf opknapt. Deze vijf alarmsignalen wijzen mogelijk op een gevaarlijke oorzaak en vragen wel om actie. Al is het maar om uit te sluiten dat er iets ernstigs met je aan de hand is.

1. Verlamming in arm of been

Een verdoofd gevoel in een arm, been of in je gezicht kan wijzen op een TIA of beroerte. Hetzelfde geldt voor verlammingen, met name als die zich aan één kant van het lichaam voordoen. Dat uit zich bijvoorbeeld in een scheve mond. Andere symptomen van een beroerte zijn tintelingen, duizeligheid, moeite met je evenwicht bewaren en problemen met zien, praten of denken.

Bel bij dergelijke uitvalsverschijnselen direct 112. Gaan ze na een paar minuten over, dan is het belangrijk om dezelfde dag nog naar de huisarts te gaan. 

2. Bloed in je urine

Verschillende problemen kunnen bloed in de urine veroorzaken, oftewel hematurie. Hoeveel bloed je ziet, zegt trouwens niets over de ernst van de oorzaak. Vaak is een blaas- of nierbekkenontsteking de boosdoener.

Heb je naast het bloed plotseling veel pijn in je zij of je rug, dan zou je nierstenen kunnen hebben. Dat zijn kristallen gevormd uit onopgeloste afvalstoffen. Zit zo’n steentje klem in je urinewegen, dan zorgt dat voor heftige pijngolven waarbij je niet kunt stilzitten. Je hebt dan sowieso een sterke pijnstiller nodig zoals diclofenac om dit te doorstaan, dus moet je naar je huisarts voor een recept. Bovendien ziet je huisarts je een week na de niersteenaanval graag terug voor controle.

Bloed in je urine kan ook wijzen op blaaskanker of nierkanker, of bij mannen op een goedaardige vergroting van de prostaat of prostaatkanker. Daarom is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan met deze klacht.

3. Drukkende pijn op de borst

Bij een drukkende, beklemmende pijn op of in de borst denk je misschien meteen aan een hartaanval. Dat hoeft zeker niet de oorzaak te zijn, maar als je twijfelt, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Trekt de pijn na een paar minuten rustig zitten nog niet weg? En ben je misselijk, bleekjes, klam of zweterig? Neem geen risico en bel meteen je huisarts, huisartsenpost of 112.

Pijn op de borst kan ook een relatief onschuldige oorzaak hebben. Bijvoorbeeld brandend maagzuur, overbelaste spieren, stress, gordelroos of een longontsteking. Zelf kun je er nu eenmaal niet achterkomen wat bij jou de oorzaak is, laat dat aan je huisarts over.

4. Ongewenst veel afvallen

Voor sommigen klinkt het misschien als een droom die uitkomt, maar spontaan flink afvallen kan duiden op een gezondheidsprobleem. Als je ziek bent, verbruik je meer energie en voedingsstoffen. Bovendien heb je misschien minder trek in eten of kost het je te veel moeite om boodschappen in huis te halen en te koken.

Ongewild afvallen kan onder andere veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen, COPD, een te snel werkende schildklier, hartfalen, kanker of kauw- en slikproblemen. Ook psychische problemen zoals depressie, ernstige stress of dementie kunnen tot sterke vermagering leiden.

Ben je in korte tijd veel lichaamsgewicht verloren zonder daar iets voor te doen, dan is er mogelijk meer aan de hand. Bespreek dit met je huisarts. Deze verwijst je eventueel door naar een diëtist.

5. Dikke, rode kuit

Zwelt je kuit plotseling of binnen paar dagen op en voelt deze pijnlijk en warm aan? Ziet je onderbeen er rood en glanzend uit? Dan kan er sprake zijn van trombose. Een bloedstolsel heeft dan een ader in je been afgesloten. Het bloed kan niet meer terug, waardoor je been dik wordt en soms ook zeer doet. Een trombosebeen dient snel behandeld te worden.

Zo’n dikke, rode, pijnlijke kuit kan ook te maken hebben met een cyste, gordelroos of wondroos. Bel bij pijn in je kuit in ieder geval de dokter om even te overleggen. Je huisarts moet je soms onderzoeken om vast te stellen wat je mankeert.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Voedingscentrum
  • WebMD