Beste Joris Bartstra, Mijn vriendin las in de Plus van oktober 2009 een antwoord op een vraag aan u gesteld, die ging over medicijnen tegen osteoporose. In uw antwoord gaf u aan, dat daar onmiddellijk mee gestopt moest worden, omdat je daar een beroerte of hartinfarct van zou kunnen krijgen. Toen mijn vriendin met dit bericht naar haar huisarts ging, vond deze het een slecht advies en zei dat ze het wel moest slikken. Nu is mijn vriendin daar heel onzeker over geworden en ik ook, omdat ik ook dergelijke medicijnen slik. Het is Calcioral D3. Ik zou graag uw mening hierover horen. Vriendelijke groet, Mevrouw de Bree
Mevrouw de Bree
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
Beste mevrouw De Bree,
Het ligt een beetje genuanceerder. Ik weet de vraag niet meer maar ik kan me niet voorstellen dat ik heb geschreven dat iemand onmiddellijk moet stoppen met een door zijn of haar arts voorgeschreven geneesmiddel. Ik probeer patiënten op de hoogte te stellen van veranderende inzichten in de geneeskunde, opdat ze er zelf met hun arts over kunnen overleggen.
De laatste jaren staat het gebruik van alleen calcium ter preventie van osteoporose ter discussie omdat in Nieuw Zeeland is gebleken dat gezonde vrouwen die calciumtabletten slikten een 30 procent verhoogde kans op hart- en vaatziekten hadden. Nu is het effect van alleen calcium op je botten heel slecht onderzocht; het is altijd een beetje intuïtief aangenomen dat het werkt, zo van je botten bestaat uit calcium dus dan is meer vast goed.
Aangenomen wordt dat het 10 procent vermindering van de kans op een botbreuk geeft, maar het zou ook kunnen dat het bij een enkeling met caliumgebrek een groot effect heeft en bij de rest niets. Juist vanwege het bescheiden effect wordt het vaak als eerste behandeling toegepast dat wil zeggen: als het eigenlijk niet vaststaat dat het echt nodig is, denkt met ‘baat het niet dan schaadt het niet’.
Want als het echt nodig is dan zijn er middelen met een echt bewezen effect namelijk de zogenaamde bisfosfonaten zoals alendronaat, risedronaat, pamidronaat enz. Daarvan is aangetoond dat de kans op botbreuken met de helft afneemt. Ik zal dus hebben geschreven: ‘kijk of u de bescherming tegen botbreuken echt nodig hebt, is dat zo, neem dan zo’n bisfosfonaat, maar kies niet een niet bewezen oplossing voor een aandoening waarvan je niet weet of je hem wel hebt of niet, en waarbij je misschien wel een veel groter risico op de koop toe neemt (een beroerte is echt niet leuk). Het ging overigens over tabletten met alleen calcium en dat van u bevat ook vitamine D. Of dat wel of niet slecht is voor hart en vaten is eigenlijk niet helemaal bekend. Het blijft dus allemaal erg onzeker.
Wil je een goede keus maken dan moet je weten hoe je botten er voor staan en hoe je hart- en vaten er voor staan en dan nog zou ik eigenlijk zeggen: kies maar liever een bisfosfonaat. Het stukje over de hartinfarcten en calcium staat aardig uitgelegd in dit stukje in de NRC.
Maar u ziet het wel, het ligt genuanceerd
Hartelijke groet,
Joris Bartstra
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!