Het is steeds normaler geworden om met ‘jij’ aangesproken te worden in het dagelijks leven, maar ook in reclames, restaurants of bij instanties. Tutoyeren heet dat, bijvoorbeeld wanneer een jong iemand een oudere aanspreekt met ‘jij’, of ‘jou’ in plaats van met het beleefdere ‘u’.
Vroeger was het duidelijk. Als iemand ouder was of boven je stond, zei je ‘u’ tegen die persoon. ‘Je’ zei je tegen leeftijdgenoten en mensen die je goed kende. Je vader en moeder waren trouwens ook ‘u’. Vanaf de jaren 60 veranderden die regels. Vandaag de dag wordt de u-vorm enerzijds al snel afstandelijk gevonden. Anderzijds is het nog steeds respectvol. Toch kiezen grote bedrijven als Coolblue, McDonald’s en zelfs het Ouderenfonds ervoor om te tutoyeren. Zij vinden ‘u’ al snel oubollig en te formeel.
Bij Plus Magazine hanteren we nog altijd de u-vorm. We vinden het naar onze lezers toe passender. Prettiger. Maar een website is een ander verhaal. Hoe wilt u het liefst op onze website Plusonline aangesproken worden? Met u of jij?
Reactie toevoegen
Reacties
Heb verkeerd gestemd. Wil graag met u aangesproken worden. Zeker door vreemden of door artspraktijkmedewerker en bedrijven o.a.
Ik vind het heel irritant als ik (77) met jij aangesproken wordt bijvoorbeeld kpn of andere instanties zoals u al benoemde
Alleen (goede) bekenden spreek ik (ik ben 76 jaar) met jij aan. Vreemden, hoe oud of jong! ook, altijd met u in de beginfase. Dat kan gaande het gesprek anders worden.
Zelf bepalen of dit mag
Sommige dingen zijn tijdloos en dat geldt ook voor beleefdheid in acht nemen met het woordje u .Onzinnig om dat overboord te gooien evenals de drie R 's, Rust,Reinheid en Regelmaat.Door alle tijden heen te gebruiken.
Je kan altijd zelf iemand nog zeggen of die je mag tutoyeren.
Vindt dat als iemand anders aangesproken wil worden geven ze dit zelf aan.
Ik vind het verbijsterend om vooral bij telefonische contacten mee te maken dat ik steeds vaker - veelal door een jonge stem - ongevraagd word getutoyeerd. Krijgt men daar telefoontraining in? Door welke generatie?
Andersom word mij als arts in het werk vaak door patiënten verzocht om hen te tutoyeren, anders is het "zo afstandelijk"...
Met U voor oudere mensen en mensen die ik niet ken. Met Je voor familie die dicht bij je staat en vrienden.
Het is de tijdgeest, en is niet minder respectvol bedoeld als aanspreken met u. Vanuit mijn opvoeding ben ik gewend om iedereen met ‘u’ aan te spreken, dat is meer uit gewoonte dat bewust bedoeld. Ik doe dat zelfs bij jongere volwassenen dan ikzelf (75) ben.