Weet u precies welke regels er gelden voor aftrekposten bij de jaarlijkse belastingaangifte? Nee? U bent niet de enige; ze zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. De zes meest voorkomende misverstanden.
1. Ziektekostenpremie
De premie die u betaalt voor uw ziektekosten verzekering is niet aftrekbaar. Maar sommige zorgkosten die u zelf betaalt, zijn wél aftrekbaar. Het gaat dan om bepaalde zorgkosten die niet door uw verzekeraar worden vergoed. Een overzicht van deze aftrekbare zorgkosten staat op de site van de Belastingdienst. Let erop dat zorgkosten alleen boven een bepaalde inkomensafhankelijke drempel aftrekbaar zijn.
2. Giften
Alleen als het goede doel een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is, zijn giften aftrekbaar. Een lijst met alle ANBI’s staat op de site van de Belastingdienst. Verder zijn alleen giften boven de 1 procent van uw verzamelinkomen aftrekbaar. Het aangifteprogramma van de Belastingdienst rekent deze drempel automatisch uit. Hierop is één uitzondering. Als u minimaal vijf jaar lang doneert aan hetzelfde goede doel en deze periodieke gift schriftelijk vastlegt – u kunt het bijbehorende formulier downloaden via www.belastingdienst.nl – is wel het hele bedrag elk jaar aftrekbaar.
3. Culturele beleggingen
Tot 2013 kregen beleggers in culturele en sociaal-ethische fondsen een belastingvoordeel. In 2013 werd dit belastingvoordeel afgeschaft. Met groene beleggingsfondsen en groen spaargeld hebt u nog wel een belastingvoordeel.
4. Extra pensioenopbouw
Als u zelf pensioen wilt opbouwen, moet u zich aan bepaalde regels houden. U mag de inleg voor de belasting van uw inkomen aftrekken. Met een rekenprogramma op de site van de Belastingdienst kunt u berekenen of en hoeveel extra pensioen u mag opbouwen. Zoek dan op ‘jaarruimte’ en ‘reserveringsruimte’. Ook de meeste banken en verzekeraars hebben zo’n rekenprogramma op hun website staan. Als u meer inlegt dan is toegestaan, mag u de extra premie niet van uw inkomen aftrekken. U mag natuurlijk wel onbeperkt geld op een normale spaar- of beleggingsrekening zetten voor uw oude dag. U hebt dan geen belastingvoordeel.
5. Debetrente
U mag de rente over een lening alleen aftrekken als u het geld gebruikt voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van uw eigen woning. U mag de rente niet aftrekken als u het geld gebruikt voor de aankoop van een tweede huis, een auto of om van te leven, ook niet als u daarvoor een krediet- of opeethypotheek hebt genomen. Die lening mag u wel aftrekken van uw vermogen in box 3.
6. Inleg spaar- of beleggingshypotheek
Bij een (bank)spaar- of beleggingshypotheek betaalt u maandelijks of jaarlijks premie op een geblokkeerde rekening of polis. Daarmee gaat u ooit uw hypotheek aflossen. Deze inleg mag u niet aftrekken voor de belasting. De rente die u betaalt, is wel aftrekbaar.