Een op de vijf moet achteraf bijbetalen
Schreven we vorige week nog dat de meeste mensen geld terugkrijgen van de Belastingdienst, nu blijkt dat een flink deel achteraf alsnog moet bijbetalen.
Bij het invullen van de belastingaangifte hopen we altijd dat we nog een leuke som geld zullen terugkrijgen. Als dat niet zo blijkt te zijn, vinden we dat natuurlijk jammer. Moeten we zelfs terugbetalen, dan is dat een behoorlijke domper. Zo’n tegenvaller moest één op de vijf Nederlanders vorig jaar verwerken.
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft haar jaarlijkse enquête over de belastingaangifte gehouden. Daaruit bleek dat 20 procent van ons vorig jaar geld moest terugbetalen aan de fiscus. Vooral omdat er een te groot bedrag aan toeslagen of voorlopige teruggave was ontvangen. Eénderde van degenen die moesten terugbetalen, had er moeite mee om dit geld op te brengen.
De voorlopige teruggave is een maandelijks voorschot op de terug te krijgen inkomstenbelasting. Zonder die voorlopige teruggave zouden we meer dan een jaar moeten wachten, voordat we de teveel betaalde loonbelasting terugzien. Pas bij de uiteindelijke aangifte blijkt dan dat u via uw loon teveel belasting hebt betaald. Aftrekposten als de hypotheekrente , alimentatie of hoge zorgkosten zorgen ervoor dat uw werkgever in feite teveel belasting inhoudt. Die teveel betaalde belasting krijgt u dan terug. Om te voorkomen dat u zo lang moet wachten, is de voorlopige teruggave in het leven geroepen. Of de voorlopige teruggave qua bedrag klopt, wordt niet vooraf gecontroleerd. Dat blijkt pas bij de werkelijke belastingaangifte.
Ruim de helft van de mensen die een voorlopige teruggave krijgen, heeft dat geld nodig om elke maand rond te komen. Om boodschappen van te doen, tekorten aan te vullen, of schulden af te lossen. Komt de Belastingdienst later een deel van het uitbetaalde geld terugvragen, dan is dat een probleem. Het geld is immers opgemaakt, en spaargeld is er vaak niet.
Zowel bij het toekennen van de voorlopige teruggave als van de toeslagen (Huurtoeslag, Zorgtoeslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag) gaat de fiscus uit van de gegevens die u opgeeft. Verandert er iets in uw situatie, dan moet u dat zelf doorgeven – anders blijven de uitbetalingen op het oude niveau. Om te voorkomen dat u teveel ontvangt, en daardoor later onverwacht moet terugbetalen, is het belangrijk dat u wijzigingen zo snel mogelijk laat verwerken door de Belastingdienst.