Ruim acht op de tien gemeenten zien wateroverlast door hevige neerslag als het meest urgente klimaatprobleem. Om de overlast door regenwater zoveel mogelijk te beperken overwegen acht op de tien gemeenten de komende jaren de rioolheffing verhogen.
Veertien procent van deze gemeenten vindt een stijging van meer dan tien procent acceptabel. Dit blijkt uit de Gemeentelijke Barometer van de Fysieke Leefomgeving van Royal HaskonigDHV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Aan de barometer deden 185 gemeenten mee, dat is bijna de helft van alle gemeenten. Bijna alle respondenten hebben de kwetsbare plaatsen voor wateroverlast in beeld. Gemeenen willen wateroverlast vooral aanpakken bij nieuwbouw en bij herinrichting van de openbare ruimte, bijvoorbeeld door gebieden aan te wijzen waar regen tijdelijk heen kan stromen. Meer dan de helft van de gemeenten maakt hiervoor geld vrij.
Verzekeraars
Eerder dit jaar maakte het Verbond van Verzekeraars bekend dat de schade door overvloedige regenval in het ongunstigste scenario de komende jaren met minimaal 23 procent en maximaal 139 procent kan stijgen. In het gunstigste scenario met een geringe stijging van de gemiddelde temperatuur en weinig verandering in luchtstromingen stijgt de schade door regenval tussen de 5 en 43 procent. De neerslagschade bedraagt op dit moment ongeveer negentig miljoen euro per jaar.