Wat zijn de regels rond een tweede huis?

Getty Images

Elk park met recreatiewoningen heeft eigen regels. De verschillen zijn groot. De regels hangen sterk samen met het type park.

Als je rondloopt in een vakantiepark, krijg je vaak al een beetje een indruk van de regels. In sommige parken zijn alle chalets identiek en staat in elke tuin vrijwel hetzelfde tuinmeubilair. In andere parken zijn de huisjes en chalets allemaal verschillend en volgen de eigenaren bij het inrichten van de tuin en de keuze voor tuinmeubilair hun eigen smaak.

Grote verschillen

De parkregels staan meestal in het huishoudelijk reglement, de koopakte of in de statuten. Bijvoorbeeld hoe hoog de hagen rondom de tuin mogen zijn. Of de hond los mag lopen op het terrein. Of je het huis mag verhuren. Of je een schuurtje in de tuin mag plaatsen. Of je het chalet mag vervangen door een totaal ander chalet of dat alle chalets er hetzelfde uit moeten zien. Per park verschillen de regels. In veel vakantieparken is een Vereniging van Eigenaren (VvE). Een VvE maakt grotendeels haar eigen spelregels. In andere parken bepaalt de exploitant – vaak een groot recreatiebedrijf met meer parken – de regels. Als je een huis koopt en de grond huurt of pacht, heb je over het algemeen zelf nauwelijks invloed op de parkregels.

De laatste tijd worden veel oudere recreatieparken gekocht door grote ondernemingen, die het park een nieuw jasje geven en het commerciëler aanpakken. Als je geen eigenaar bent van de grond waarop je huis staat, kan dat grote consequenties hebben. Het kan zelfs zijn dat je je plek kwijtraakt. Hoe snel je weg moet, hangt af van de afspraken in het contract. De opzegtermijn is doorgaans twee jaar, maar het komt ook voor dat mensen binnen een jaar moeten vertrekken.  

Forensenbelasting

Ook als het gaat om verhuur van het huis of chalet, zijn de regels verschillend. Bij sommige parken staat in het huishoudelijk reglement of in de statuten dat je het huis niet mag verhuren. Je mag het huis wel af en toe uitlenen aan je kinderen of aan vrienden, maar commerciële verhuur is niet toegestaan.

Er zijn ook parken waar niets is vastgelegd over verhuur. En er zijn parken waar verhuur verplicht is. Dat is vaak het geval bij parken die door een bedrijf geëxploiteerd worden. Meestal is de verhuur dan het belangrijkst en mag je als eigenaar af en toe zelf gebruikmaken van je tweede huis. Vaak is dat maximaal 89 dagen per jaar.

Dat heeft te maken met de foren-senbelasting van de gemeente. Mensen die officieel niet in een gemeente wonen, maar daar wel meer dan 90 dagen per jaar een ingericht huis tot hun beschikking hebben, betalen in veel gemeenten forensenbelasting.

Het idee van forensenbelasting is dat ze op die manier meebetalen aan de voorzieningen in de gemeente. Als je het huis zelf maar 89 dagen per jaar mag gebruiken, hoef je geen forensenbelasting te betalen.

Last minute

Op welke momenten je zelf gebruik mag maken van een vakantiehuis dat het grootste deel van de tijd verhuurd is, kan op verschillende manieren geregeld zijn. Soms mag je zelf aangeven wanneer je het huis wilt gebruiken. Dan blokkeer je de verhuur in die periode. Maar het kan ook zijn dat je het huis zelf alleen mag gebruiken als het niet verhuurd is. In dat geval kun je vakanties en weekendjes niet ruim van tevoren plannen. Het is dan last minute: je logt in in het verhuursysteem en je ziet of je huis vrij is. Mensen die in zo’n park een vakantiehuis kopen, beschouwen het huis vooral als investering.

Gedoogbeleid

Het hele jaar wonen in een vakantiehuis mag bijna nergens. Toch gebeurt dat volop. Volgens Belangenvereniging Vrij Wonen (BVVW) wonen naar schatting zo’n 100.000 mensen permanent in hun eigen recreatiewoning. Gemeenten gaan hier verschillend mee om. Sommige gemeenten gedogen dit en staan soms ook toe dat mensen zich bij de gemeente inschrijven op het parkadres. Andere gemeenten treden juist streng op als mensen permanent in hun vakantiehuis wonen. De BVVW maakt zich hard voor permanente bewoning van huizen in niet-commerciële parken.

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine maart 2021.

Meer weten over het huisje op de foto? www.boshuisjedoldersum.nl