Mijn verzekeringsmaatschappij vroeg me onlangs om mijn BSN of een kopie van mijn ID-bewijs. Nu heb ik daar op zich geen enkel probleem mee, maar ik vroeg me af of ik dit inderdaad zo maar moet toesturen? En ben ik hier toe verplicht?
Over het opvragen en gebruik van het burgerservicenummer (BSN) door organisaties die daartoe niet bevoegd zijn, zijn onlangs Kamervragen gesteld. Deze vragen zijn inmiddels ook benantwoord door de minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het antwoord op uw vraag luidt als volgt:
“In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat particuliere verzekeraars geen BSN (of kopie ID-bewijs) nodig hebben voor het uitbetalen van een bedrag aan een begunstigde. Het gaat hier immers om een commerciële relatie tussen een bedrijf en klant. Een uitzondering hierop vormen verzekeraars die uit hoofde van een wettelijke verplichting het BSN moeten opnemen in hun administratie zoals zorgverzekeraars en verzekeraars die pensioenregelingen uitvoeren. U zou dus kunnen navragen bij uw verzekeringsmaatschappij waar zij uw gegevens voor nodig hebben.”
Als u wilt bekijken of een verzoek om het verstrekken van een BSN en/of een ID-bewijs door een bevoegde instantie is gedaan, kunt u hiervoor terecht op de website www.mijnprivacy.nl van het CBP, waar inzicht wordt gegeven in wie welke gegevens mag vragen. Ook kunt u op de website www.wiekrijgtmijngegevens.nl informatie vinden over welke organisaties het BSN verstrekt krijgen.
N.B. Bij het herhaaldelijk ten onrechte vragen naar meer gegevens dan noodzakelijk en toegestaan is, kan het CBP sanctionerend optreden
N.B. Vorig jaar heeft de Overheid een campagne gevoerd met als thema: ‘Laat u niet zomaar kopiëren’. Blijkbaar bestaat er op dit moment nog veel onduidelijkheid op dit punt. Daarom wordt die campagne nu gevolgd door een bredere communicatieaanpak, onder het motto ‘Een veilig ID.’ Daarbij zal onder andere de app ‘KopieID’ een rol spelen.
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Sinds 2007 is zij werkzaam bij IFK en schrijft en ontwikkelt zij daar lesmateriaal voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied.