Een hogere eigen bijdrage in de Wmo lijkt Wmo-klanten niet af te schrikken. Wel verslechtert de financiële positie van Wmo-gebruikers. Die conclusie kan worden getrokken uit een onderzoek naar Wmo-klanten in de gemeente Veenendaal.
In de gemeente Veenendaal mijdt ongeveer 11 procent van de Wmo-klanten zorg. Een derde daarvan noemt de hoge eigen bijdrage als reden. Andere redenen zijn een kleinere behoefte aan zorg en het niet goed aansluiten van de zorg op de behoefte.
Dit blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in de gemeente Veenendaal. De eigen bijdrage voor zorg is afgelopen jaar omhoog gegaan. De gemeente Veenendaal ontving signalen dat deze hogere eigen bijdragen leiden tot het mijden van zorg. Deze hogere eigen bijdragen treffen in Veenendaal vooral de hoge en middeninkomens omdat de gemeente een minimabeleid voert waarin lagere inkomens worden ontzien.
Koopkracht
Uit het onderzoek blijkt niet dat de stijging van de eigen bijdrage in 2016 heeft geleid tot lager gebruik van Wmo-zorg. Ook maken ontvangers van Wmo-zorg die werden geconfronteerd met een hogere eigen bijdrage, niet meer gebruik van zorg/ondersteuning van andere aanbieders zoals familieleden, partners, vrijwilligers en zelf georganiseerde hulp.
De financiële positie van Wmo-klanten is wel verslechterd. Ongeveer een derde geeft aan dat de koopkracht is gedaald. Bij zestien procent is een vakantie financieel niet meer mogelijk. Ook hebben Wmo-klanten bij wie de eigen bijdrage is gestegen vaker moeite om financieel goed rond te komen dan de Wmo-klanten van wie de eigen bijdrage is gedaald of constant gebleven.
Bron: www.seo.nl/pagina/article/wmo-veenendaal