Zijn mijn inkomsten als proefpersoon belast?

Ik word proefpersoon in een medisch onderzoek. Daarmee verdien ik 500 euro. Moet ik dat opgeven aan de belasting?

Getty Images

Ik ga meedoen aan een groot medisch onderzoek, waarvoor ik zeker 500 euro ga verdienen. Moet ik dat bedrag opgeven aan de belasting?

Het geld dat ziekenhuizen en andere onderzoekscentra betalen aan proefpersonen valt onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ Dat is inkomen dat iemand niet in loondienst of uit onderneming verdient en is dus bruto.

Vooral de farmaceutische industriezoekt jaarlijks duizenden proefpersonen voor onderzoek. Dat kan variëren van een onderzoek naar bijvoorbeeld huilen, waarbij de hersenactiviteit van proefpersonen wordt gemeten tijdens het zien van een tranentrekkende film, tot langdurige opname in een ziekenhuis voor allerlei tests.

Onderzoekers betalen geen grote bedragen aan proefpersonen, het uurtarief schommelt rond het minimumloon. De wet die dit soort onderzoek regelt, wil voorkomen dat mensen er een soort beroep van gaan maken.

Maar voor veel studenten zijn die inkomsten toch heel interessant. Zij hoeven er meestal uiteindelijk geen belasting over te betalen omdat ze weinig andere inkomsten hebben. Hebben ze dat wel, dan mogen ze de gemaakte kosten (reiskosten tegen € 0,19 per kilometer) in aftrek brengen. Het restant is belast tegen 23,5%.

Voor mensen met een laag inkomen, die jaarlijks minder dan 2000 euro aan inkomstenbelasting betalen, zorgen de heffingskortingen (algemene heffingskorting en de arbeidskorting) er wel voor dat er geen extra belasting meer is verschuldigd.

Auteur