Bewoners met zonnepanelen gaan er in 2025 gemiddeld zo’n 300 tot bijna 500 euro op achteruit. Dat blijkt uit berekeningen van energie-experts.
Zo’n 2,6 miljoen huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen. De terugleverkosten die energieleveranciers vragen zijn de belangrijkste boosdoener, niet het feit dat 2024 een minder zonnig jaar was (6% minder zonuren dan in 2023). Die terugleverkosten zijn in korte tijd opgelopen tot 12 of zelfs 14 eurocent per kilowattuur. Dat wordt dus kostbaar voor iemand met een zonnepaneleninstallatie van bijvoorbeeld 3000 kilowattuur (kWh), zo’n acht panelen van 435 wattpiek capaciteit.
Dat zijn bedragen die een behoorlijke impact op je inkomen hebben, waar je vooraf geen rekening mee kon houden toen je de panelen aanschafte
Met acht zonnepanelen liep de opbrengst vorig jaar met zo’n 300 euro terug, bij twaalf zonnepanelen met 475 euro, aldus Geert Wirken van prijsvergelijker Keuze.nl.
'Terugleverkosten' in rekening gebracht
Energieproducenten mogen sinds enige tijd zogeheten terugleverkosten vragen aan huishoudens met zonnepanelen. Vorig jaar begonnen de meeste ermee. Volgens de leveranciers hebben ze dat geld hard nodig: ze moeten de groeiende hoeveelheid aanbod van stroom van zonnepanelen op piektijden verwerken en zo voorkomen dat er storingen op het stroomnet ontstaan.
Gemiddeld verbruiken eigenaren zelf 30% van de opgewekte stroom. Trek je de terugleverkosten eraf, dan kom je per jaar uit op circa 300 euro minder opbrengst. Wie twaalf panelen heeft wekte vorig jaar zo’n 180 kWh minder op, bij de huidige stroomprijs ongeveer 50 euro in twaalf maanden.
Nog een tegenvaller
Helaas er is meer slecht nieuws. Het kabinet stopt per 2027 de populaire salderingsregeling, waarmee huishoudens hun eigen opwek aan het einde van het jaar mogen wegstrepen tegen de rekening van de energieleverancier. Daarmee gaan bij een installatie van acht panelen en 3000 kWh per jaar zo’n 250 euro aan baten van de zonnepanelen af. Dit is natuurlijk wel onder het voorbehoud dat het kabinet zolang aan de macht blijft.