Het komt uit het Persoonsgebonden Budget
Ik ben gehandicapt en krijg geld via het Persoonsgebonden budget voor het inhuren van huishoudelijke hulp. Moet ik belasting over die inkomsten betalen? Ik betaal van het PGB 14,50 euro per uur voor de hulp. Vind u dat teveel, zoals veel mensen in mijn omgeving beweren? Ik houd nog geld over en dat gaat natuurlijk terug.
Allereerst: u hoeft geen belasting te betalen over uw Persoonsgebonden budget, hoe hoog het ook is. Mensen die hulpbehoevend zijn, kunnen op medische indicatie een maandelijks geldbedrag krijgen, waarmee ze zelf hulp en verpleging kunnen inkopen. Tot 5000 euro moeten ze de besteding daarvan per jaar verantwoorden, boven dat bedrag moet dat per half jaar gebeuren.
Het uurtarief dat u betaalt is aan de hoge kant, maar niet buitensporig. De meeste particulieren betalen een tientje, maar dat gaat vaak zwart. Uw hulp moet van dat geld wel inkomstenbelasting betalen. Netto houdt ze er dan ook ongeveer een tientje aan over.
Sommige mensen zetten hun PGB in door een familielid te vragen wat huishoudelijke hulp te verrichten. Dat mag ook. Ik kreeg een brief van een dochter die dat bij haar hulpbehoevende moeder deed. Ze ontvangt daarvoor 2000 euro per jaar en heeft verder geen inkomsten. Ze vraagt zich af of dat ten koste gaat van haar algemene heffingskorting van ruim 1985 euro, die ze per jaar uitbetaald krijgt. Die mag ze houden, maar ze moet wel over de inkomsten van 2000 euro 33,45% inkomstenbelasting betalen. Dat is ongeveer 670 euro. Netto ontvangst ze dus 1985 euro, plus de 1370 euro die ze overhoudt van haar werk.
Aanvrage voor geld voor persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding doet u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat bepaalt of u zorg nodig heeft, welke zorg dat moet zijn en voor hoe lang. Het besluit dat het CIZ hierover neemt, wordt indicatiebesluit genoemd. U kunt uw aanvraag doen via een van de zorgkantoren of bij de CIZ-kantoren.
Bij het Wmo-loket van uw gemeente kunt u wellicht terecht voor een bijdrage voor hulp in de huishouding. De naam van het Wmo-loket kan per gemeente verschillen. Soms heet het Wmo-loket, soms Loket Wegwijs of Zorgloket. De gemeente beoordeelt of u recht heeft op de hulp.