Ik ben alvast bezig met het verzamelen van mijn gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting over 2017. In 2017 heb ik een letselschade-uitkering ontvangen. Kunt u mij zeggen hoe ik deze in mijn aangifte moet opnemen?
Een van onze experts beantwoordt deze vraag van een lezer:
In het algemeen is het zo dat een letselschade-uitkering fiscaal niet belast wordt als inkomen uit arbeid en onderneming (box 1). Anders gezegd: het gaat hier om een netto-uitkering. Omdat echter geen 100% zekerheid kan worden gegeven dat de belastingdienst achteraf toch van oordeel is dat u over deze uitkering toch belasting moet betalen in box 1 is het gebruikelijk dat de verzekeraar een zogenoemde belastinggarantie afgeeft. Deze belastinggarantie wordt opgenomen in de vaststellingsovereenkomst tussen u en de verzekeraar.
Hierin wordt geregeld dat in het geval dat de fiscus uw letselschade-uitkering geheel of gedeeltelijk achteraf toch wil belasten, de verzekeraar de bezwaar- en eventueel de beroepsprocedure voor u voert. En mocht u in die procedure onverwacht toch geen gelijk krijgen dan zal de verzekeraar de verschuldigde belasting voor zijn rekening nemen.
U moet zich echter wel aan de voorwaarden houden die in de overeenkomst hierover worden opgenomen. Zo mag u de letselschade-uitkering niet opnemen in uw aangifte in box 1 en bent u verplicht om een eventuele correctie door de fiscus direct aan de verzekeraar te melden. Sommige verzekeraars stellen bovendien de eis dat u tegelijk met uw aangifte over het jaar waarin u de uitkering heeft ontvangen de belastingdienst informeert over de ontvangst van deze vergoeding. Daarbij moet u dan bovendien opnemen dat u van mening bent dat deze vergoeding belastingvrij is.
Als uw vermogen door de letselschade-uitkering uitkomt boven de vrijstellingsgrens voor vermogen dan bent u hierover wel belasting in box 3 verschuldigd; in ieder geval voor zover dit bedrag op 1 januari van een jaar nog in uw vermogen aanwezig is.
N.B. Een enkele keer lukt het letselschade-advocaten om ook voor deze 'belastingschade' in box 3 compensatie te krijgen bij de verzekeraar.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).