Mag de fiscus echt alles van je weten?

Vraag en antwoord

Getty Images

Onlangs hoorde ik tijdens een etentje met vrienden dat de belastingdienst om een belastingplichtige te kunnen controleren zelfs inzage mag hebben in de gegevens van de museumjaarkaart. Dit kan toch niet waar zijn?

Op grond van de bepalingen in de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen mag de belastingdienst gegevens opvragen die voor de heffing van belasting van belang kunnen zijn. Op die manier kunnen zij controleren of de gegevens in een aangifte inderdaad juist zijn. Het opvragen van gegevens mag gebeuren bij de belastingplichtige, maar ook bij instanties/ondernemingen kunnen fiscaal relevante gegevens worden opgevraagd. 

In een recente zaak had de belastingdienst gegevens opgevraagd bij de Stichting Museumjaarkaart om zo aan te kunnen tonen dat de betreffende belastingplichtige in Nederland woonachtig was en hier dus ook belasting zou moeten betalen. Aan deze kaart is namelijk een account gekoppeld waarop onder meer de bezoekgegevens van een kaarthouder worden bijgehouden. Op basis van de frequentie van de bezoeken en de bezochte locaties meende de belastingdienst op te kunnen maken of belastingplichtige wel of niet zijn woonplaats in Nederland had. De Stichting weigerde al zeker anderhalf jaar om de gevraagde gegevens te overleggen, onder meer omdat dit in strijd zou zijn met de privacy van de kaarthouder. 

Tijdens een kort geding hierover trok de Stichting Museumjaarkaart echter aan het kortste eind en werd zij verplicht om op straffe van verbeurte van een dwangsom van €10.000 de gevraagde informatie direct beschikbaar te stellen.

Ook een vergelijk met een eerdere uitspraak waarin is uitgemaakt dat de belastingdienst niet de gegevens van de ANPR-flitscamera’s ( automatische kentekenregistratie) mocht gebruiken, sneed geen hout, omdat het - anders dan in de zaak van de flitscamera’s - in het onderhavige geval ging over het opvragen van concrete gegevens van een specifieke belastingplichtige en dat is wel toegestaan.

Getty Images
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook was zij een aantal jaren werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu). 
Auteur